Gula västarna

Amnesty: Frankrike har brutit mot mänskliga rättigheter

1:40 min

Amnesty riktar i dag kraftig kritik mot franska myndigheter för dess agerande i samband med gula västarnas demonstrationer. De franska myndigheterna har enligt Amnesty på flera punkter brutit mot de mänskliga rättigheterna.

– Tusentals personer som har deltagit i demonstrationer i Frankrike har gripits, åtalats och dömts utan att ha brukat något våld, säger Anne-Sofie Simpère på franska Amnesty till Ekot.

– De har dömts efter att ha skrivit slogans på banderoller eller gjort inlägg på sociala medier. Vi anser att de hindrats att demonstrera fredligt, säger hon.

Enligt rapporten som är baserad på fältstudier, officiell statistik och en rad intervjuer med både demonstranter och försvarsadvokater har så många som 40 000 fransmän dömts på vaga grunder de senaste två åren.

Amnesty går så långt att de hävdar att franska myndigheter använder vag lagstiftning i syfte att förtrycka fredliga demonstranter.

Men detta har inträffat i en exceptionell tid i Frankrike med mycket oro, våld och förstörelse i samband med bland annat gula västarnas demonstrationer.

Kan man inte ha förståelse för att myndigheter vidtar exceptionella åtgärder då i förebyggande syfte?

– Amnesty motsätter sig inte att man åtalas för våld man bär ansvar för, men bara för att några är våldsamma kan man inte gripa andra med hjälp av lagar som bryter mot internationell rätt, svarar Anne-Sofie Simpère.

– De franska myndigheterna måste hitta ett sätt att skydda de som vill demonstrera fredligt.