Tre snabba frågor

Därför har konflikten blossat upp – efter 26 år

2:00 min

Upprustning pekas ut som en bidragande orsak till att konflikten i regionen Nagorno-Karabach blossat upp efter 26 år.

– Det kan finnas en vilja att ta reda på vilken sida som är starkast, säger Johanna Melén, Ekots Moskvakorrespondent.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Vad handlar konflikten om?

Det här är en konflikt som går långt tillbaka i tiden, men som ledde till ett fullskaligt krig efter Sovjetunionens sammanbrott 1991. Armenien och Azerbajdzjan var ju två Sovjetrepubliker.

Konflikten om Nagorno-Karabach handlar om att regionen, som ligger mitt emellan länderna, formellt tillhör Azerbajdzjan, men majoriteten av befolkningen är armenier och vill hellre tillhöra Armenien.

Om det här började man kriga i början av 1990-talet, ett krig som kostade över 20 000 människors liv. Hundratusentals människor på båda sidor tvingades fly. Man kom fram till ett eldupphör 1994, bland annat medlat med rysk hjälp, men något fredsavtal har aldrig slutits.

Varför har det blossat upp igen?

Konflikten har legat latent under många år nu, och exakt varför det här händer just nu är svårt att säga. En del pekar på att Turkiet, som traditionellt stöder Azerbajdzjan, nu har tagit en mycket starkare ställning för den azerbajdzjanska sidan.

En annan förklaring kan vara att båda sidor har skaffat väldigt mycket vapen de senaste åren och det kan finnas en vilja att mäta sig nu och ta reda på vem som är starkast.

Redan i somras förekom stridigheter i området, så det här kommer inte helt som en överraskning.

Vad skulle kunna få ett slut på konflikten?

En del menar att det redan har gått för långt, att det man nu kan se framför sig är ett krig.

En spelare som pekas ut som den som kan ha en nyckel till det här är Ryssland som har intressen på båda sidor. Man har nära samarbete med Armenien, men man säljer också vapen till Azerbajdzjan. Ryssland har tidigare lyckats medla – frågan är om det kommer gå igen.