Leder Lag och Rättvisa

Polens starke man tar plats i ny regering

1:54 min

Polen har fått en ny regering, det efter att landet för ett par veckor sedan stod nära en regeringskris.

I den nya regeringen får Polens starke man, Lag och Rättvisas ledare, Jaroslaw Kaczyński en ministerpost. Han blir också landets vice premiärminister.

– Vi välkomnar Jaroslaw Kaczyński till regeringen, en viktig förstärkning, sa premiärminister Mateusz Morawiecki när han i går presenterade sin nya regering.

Polens starke man, Jaroslaw Kaczyński har fram tills nu styrt landet bakom kulisserna, då i rollen som partiledare för Lag och Rättvisa och parlamentsledamot.

Nu får han mer formell makt som landets säkerhetsminister, med ansvar för justitie-, försvars- och inrikesdepartementet, och som landets vicepremiärminister.

Förutom Kaczyński får regeringen också en ny utbildningsminister – Przemysław Czarnek. Czarnek som tidigare har gått till hårda angrepp mot hbtq-rörelsen, jämfört den med både marxism och nazism.

Det var för ett par veckor sedan som krisen bröt ut, när högernationalistiska Lag och Rättvisas samarbetspartier valde att gå emot två lagförslag som bland annat Kaczyński hade lagt fram. Ett av de handlade om att stärka djurskyddet i landet. Det andra handlade om att ge premiärministern och andra politiker större ansvarsfrihet under coronapandemin.

"Det finns inte längre någon koalition, regeringen har fallit samman, våra samarbetspartners kan rensa sina skrivbord", sa flera företrädare för Lag och Rättvisa.

Men nu när partierna har rättat in sig i ledet och Lag och Rättvisas har fått möjlighet att ombilda regeringen, är också krisen avvärjd.