Las-förhandlingarna

Nordmark: Inget hindrar att parterna tar taktpinnen igen

2:03 min

Regeringen vill att facken och arbetsgivarna fortsätter förhandla om arbetsrätten, det sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vid en presskonferens för en stund sedan.

Förhandlingarna kraschade i natt, men Nordmark vill helst att arbetsrätten förändras genom förhandlingar, en överenskommelse.

– Jag uppfattar det som att parterna, trots väldigt tuffa förhandlingar, var väldigt nära varandra. Jag ser gärna att parterna sätter sig vid förhandlingsbordet igen och tar upp taktpinnen. Jag kommer nu närmast att ha en dialog med parterna och analysera läget. Därefter kommer regeringen komma med besked om vad som blir nästa steg, säger Nordmark.

Även statsminister Stefan Löfven hoppas fortfarande att arbetsmarknadens parter ska komma överens om arbetsrätten och är beredd att ge dem mer tid, meddelar han i en skriftlig kommentar.

Såhär skriver han:

”Parterna har efter intensiva och konstruktiva förhandlingar meddelat att de till idag inte kunnat nå riktigt hela vägen fram. Jag hade gärna sett att parterna kommit i mål nu.
Den svenska arbetsmarknadsmodellen, där fack och arbetsgivare gemensamt tar ett stort ansvar för villkoren på svensk arbetsmarknad, är viktig.
Det är positivt om parterna återupptar sina förhandlingar, det finns ingenting som hindrar det.”

Även samarbetspartierna kan tänka sig att ge parterna mer tid, men inte hur mycket tid som helst, säger Centerledaren Annie Lööf.

– Är det så att parterna begär mer tid, så stänger vi inte dörren för det. men det handlar om ett tidsutrymme på ett antal dagar eller veckor innan remisstiden för utredningen löper ut, säger Annie Lööf.

Och grunden är annars att politikerna ska ta över och lagstifta om arbetsrätten. Så står det i januariöverenskommelsen. Om inte parterna kunde komma överens före midnatt i natt.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hade hoppats på en överenskommelse.

– Jag beklagar att det ledde till att de inte nådde ända fram, de var nära men löntagare, arbetslösa och företag kan inte längre vänta så nu tar politiken över ansvaret och ser till att den utredning som ligger också blir lag, säger hon.