Las-förhandlingarna

Sjöstedt (V): Löfven bär ansvaret för att samtalen strandade

1:37 min

Vänsterpartiet anser att det är regeringens fel att las-förhandlingarna kraschade i natt. Det meddelade partiledaren Jonas Sjöstedt på en presskonferens, där han anklagade statsminister Stefan Löfven för att ha tagit arbetsgivarnas sida.

– Parterna, framför allt facken, har förhandlat under hot. Det har gjort det omöjligt att komma överens med en arbetsgivarsida som räknar med att kunna köra över facken i riksdagen om den inte får som den vill i förhandlingsrummet. Ansvaret för att den svenska modellen nu svajar är Stefan Löfven och regeringens, säger Sjöstedt.

Vänsterpartiet vill, liksom regeringen, att parterna fortsätter förhandla, men också att regeringen ska dra tillbaka vad man kallar ett hot mot arbetstagarsidan. Det vill säga att förändringar i arbetsrätten ska ske genom lagstiftning om inte parterna kommer överens. Partiet ställer därför tre krav på regeringen framåt.

– Det första är att vi vill ha ett tydligt och rakt besked om att utredningsförslaget inte kommer läggas som lagförslag. Det andra är att andra förslag inte har samma totala brist på balans som utredningens förslag, om ett sådant läggs. Det tredje är att det även i fortsättningen måste finnas saklig grund vid uppsägningen, säger Sjöstedt.

Om regeringen inte går med på partiets krav kan den inte heller regera vidare med Vänsterpartiets stöd, var budskapet från Sjöstedt. Han gav dock ingen deadline för när regeringen måste möta kraven.

Moderatledaren Ulf Kristersson gav tidigare i dag besked om att han inte kommer att ställa sig bakom Vänsterpartiets Jonas Sjöstedts försök att fälla regeringen på LAS-frågan.

Han säger att Vänsterpartiet vill fälla ett bra förslag men behålla en dålig regering, vilket inte ligger i Moderaternas intresse.

– Vänsterpartiet vill stoppa en las-reform och vill ha med oss i det arbetet. Vi kommer inte stoppa en bra reform för att behålla en dålig regering. Det kommer vi inte göra. Vi vill genomföra bra reformer, och om Västerpartiet därefter vill byta regering, då är vi med på det också, säger Kristersson.