Right Livelihood

Bjaljatski: Viasna har dokumenterat tortyren i Belarus

2:03 min

Ales Bjaljatski och den belarusiska människorättsorganisationen Viasna är en av de fyra Right Livelihoodpristagarna, som presenterades i dag.

Tack och applåder, så har det låtit under 60 dagar av protester i Belarus. I dag kan vi föreställa oss att belarusier applåderar Ales Bjaljatski.

Människorättsaktivisten Ales Bjaljatski har själv gripits mer än 25 gånger och suttit fängslad. Trots att han och organisationen Viasna ständigt hotas fortsätter de sitt arbete.

– Trycket mot människorättsaktivister sker inte bara mot oss, utan mot alla som motsätter sig olagliga gripanden och tortyr, sa Ales Bjaljatski i en tidigare intervju i Minsk.

I dag når jag honom via en alternativ säker telefonlinje, men något verkar störa ändå, så inspelningen är kraftigt störd.

Bjaljatski säger att priset är viktigt för att Viasna ska kunna fortsätta sitt arbete för mänskliga rättigheter.

Hundratals hålls fängslade idag, som politiska fångar, som en följd av protesterna. Men värst är den tortyr de utsatts för och som Viasna dokumenterat.

Det har också lett till att en Viasnas egna, som dokumenterat tortyr, 35-åriga Marfa Rabkova, sitter fängslad sedan 17:e september.

Bjaljatski hoppas att priset ska påverka makthavarna till dialog med dem som protesterar. Men han hoppas också på att omvärlden reagerar mer och sätter politisk press på Lukasjenkaregimen.

I dag begås brott mot mänskliga rättigheter i Belarus, olagliga gripanden, misshandel och tortyr i häkten och fängelser utan att någon instans i landet utreder eller gör något åt det, konstaterar Bjaljatski från Minsk.