Forskning: Billigare att äga elbil än bensinbil

2:00 min

Trots att elbilar har ett högre inköpspris kan det vara billigare att äga och köra en elbil, jämfört med bensin- och dieselbilar av motsvarande storlek, visar en ny avhandling från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Men många bilköpare tittar bara på inköpspriset för elbilen och inte på helhetskostnaden.

Bilägaren Aki Toth i Trollhättan kan tänka sig att köpa en elbil, men tycker att själva inköpspriset behöver bli lägre och räckvidden längre.

– Dels måste man få ner priset på bilen och dels måste den gå längre. Då är det attraktivt. En trebarnsfamilj har ju kanske inte råd att köpa en bil för 650 000 kronor. Det blir för mycket pengar på en gång, säger han till Ekot.

När du ska köpa en ny bil tittar du på helhetskostnaden då eller är det bara inköpspriset du tar hänsyn till?

– Jag tittar på helheten. I dag betalar jag 3 500 kronor i skatt för min bil och den nya elbilen ligger på något över 300 kronor bara. Redan där är det en avsevärt lägre summa.

I den nya forskningen från Kungliga Tekniska Högskolan har totalkostnaden för att äga en elbil jämförts med att äga en bensin-, diesel- eller hybridbil av motsvarande storlek. Man har tittat på kostnaderna för bland annat inköp, service, skatter och drivmedel.

Forskningen visar att det kan vara billigare att köra elbil om man tittar över tre år och om man kör minst 1 500 mil per år, säger Jens Hagman, doktor i maskinkonstruktion med fokus på elbilar.

– I det fallet såg vi att en elbil faktiskt kan vara billigare att ha under tre år än en bensin-, diesel- eller hybridbil. Det trots att inköpspriset var betydligt högre, säger han till Ekot.

Jämförelsen gjordes för några år sedan och nu har elbilen blivit ännu mer konkurrenskraftig – i och med den förändrade skatten för bilar och att bilköpare får en bonus när man köper en elbil, säger Hagman.

– Det har blivit mer gynnsamt för elbilarna när det kommer till totalkostnaden. Så är det definitivt. Den höga skatten som finns på "Malusdelen" för bensin- och dieselbilar påverkar också, säger han till Ekot.

I ett exempel som forskarna tittade på var elbilen ungefär tio procent billigare än motsvarande bensin sett till totalkostnaden.

Samtidigt är det svårt att veta helt säkert att elbilen är billigare för alla.

– Man kan inte vara helt säker. Framförallt gäller detta i antaganden kring värdeminskning och framtida bränslekostnader.

Forskningen visar också att de flesta privatpersoner inte räknar på vad helhetskostnaden blir när de ska köpa ny bil.

– Det betyder att man fokuserar väldigt mycket på inköpspriset när man köper bil. Totalkostnaden är en ganska liten del av nybilsköpsprocessen. Det kan leda till att elbilar anses dyrare än vad de faktiskt är, säger Jens Hagman på KTH till Ekot.

En annan del av studien fokuserade på bilförsäljarna och den visar att de generellt tjänar mindre pengar på att sälja elbilar.

– Det är lite lägre provision på att sälja elbilar, jämfört med vanliga bilar. Det tar också längre tid att sälja elbilarna. Kunderna har ofta lite mer frågor, till exempel kring laddning. Summa summarum kan man säga att det tar lite längre tid att sälja elbilar och generellt sett tjänar man lite mindre pengar också. Då kan man tänka sig att viljan att sälja de här bilarna inte är lika hög, som att sälja vanliga bilar, alltså bensin- och dieselbilar, säger Hagman.