Storbritannien

Assange-rättegången avslutas – men domen dröjer

2:04 min

Utlämningsrättegången mot Wikileaksgrundaren Julian Assange avslutades förhandlingarna i dag i London, och dom väntas komma i början av nästa år. Assange har åtalats i USA för bland annat publicering av hemlighetsstämplat material.

Förhandlingarna har pågått i fyra veckor och Assanges advokater har bland annat försökt övertyga rätten om att Assange är i för dåligt psykiskt tillstånd för att lämnas ut till USA.

Wikileaks nuvarande chefredaktör, Kristinn Hrafnsson sade igår att bara det som sas då borde räcka för att övertyga rätten om att USA:s process mot Assange inte är juridiskt rättvis.

I går hävdade två anonyma vittnen, som tidigare varit anställda på ett spanskt säkerhetsbolag, att bolaget på USA:s direkta uppdrag spionerat på och avlyssnat Assanges samtal med sina advokater på Ecuadors ambassad i London, där Assange befann sig tidigare.

Det återstår att se om rätten anser att vittnesmålet är relevant för utlämningsfrågan.

Under utlämningsrättegången har det också framförts att Assange riskerar inhuman behandling, till exempel isolering och särskilt hårda fängelserestriktioner, om han lämnas ut.

Dessutom har två psykiater som träffat Assange vittnat om att risken för självmord är mycket stor om han lämnas ut.

USA-sidans psykiater, som också träffat Assange, hävdar att Assange mår psykiskt dåligt, men att självmordsrisken är hanterbar.

Assangesidan hävdar också att åtalet är politiskt motiverat och att Assange av den anledningen inte ska lämnas ut.

Man har pekat på att USA under Obama-administrationen avstod från att åtala Assange enligt amerikanska spionlagar, eftersom press- och yttrandefrihet i USA då skulle skadas. Men när Donald Trump blev president, ändrade sig USA.

Domaren i utlämningsärendet berättade i dag att dom förkunnas den 4 januari nästa år, och att Assange ska förbli i fängelse i London fram till dess. Den domen väntas dock, hur det än går, överklagas och det kommer sannolikt ta flera år innan det står klart om Assange lämnas ut eller inte.