Brå får uppdraget

Sugardejting granskas när sexköpslagen ska utvärderas

1:58 min

Regeringen har beslutat att sjösätta en omfattande utvärdering av sexköpslagen. Så kallad sugardejting – som vanligtvis innebär att en äldre man erbjuder pengar eller gåvor till en yngre kvinna i utbyte mot umgänge och sex – ska granskas specifikt.

– Sugardejting är en omskrivning för prostitution och de här tjejerna far otroligt illa. Vi har ju i dag i Sverige en handel med kvinnors och barns kroppar, och det är en form av slavhandel och vi kan aldrig acceptera sexköp, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

För drygt 20 år sedan infördes den svenska sexköpslagen, som gör det straffbart att köpa sexuella tjänster. Nu får alltså Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att analysera hur den omdebatterade lagstiftningen fungerar. Även förbudet mot utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling ska granskas.

Regeringen vill veta hur rättsväsendet hanterar de här brotten – från anmälan till dom. Brå ska också kartlägga vilka som köper och säljer sex, hur köpen initieras och genomförs och vilka straff som döms ut.

– Men sedan kanske särskilt viktigt tycker jag nog ändå är att titta på frågan, hur ger man bra hjälp och stöd åt de kvinnor som är utsatta i den här handeln. Och där finns nog väldigt mycket att göra, inte minst när det gäller samverkan mellan socialtjänsten och polisen, säger justitieminister Morgan Johansson.

På senare tid har fenomenet sugardejting uppmärksammats. Det handlar om att en äldre person, vanligen en man, ger ekonomisk ersättning till en yngre person, vanligen en flicka eller kvinna för umgänge, som ofta inkluderar sex. Även det här ska Brå titta närmare på.

– Därför att vi ser att unga tjejer, det kan också vara killar, som utsätts för detta dras in i prostitution, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Justitieminister Morgan Johanssons uppfattning är förbudet mot köp av sexuella tjänster har haft väldigt god effekt. Den senaste utvärderingen gjordes för tio år sedan, och nu är det dags igen, för att få svar på hur lagen fungerar just nu, säger han.

– Och inte minst om det fortfarande har den här effekten att den avskräcker något för de här kriminella människohandlarna, att operera just i Sverige, att vi har en sådan här lagstiftning.

Senast den 29 april 2022 ska Brå vara klar med sin utredning.