Mångmiljonbelopp

Korruptionsskandal kring coronastöd i Kenya

1:27 min

Kenya har förlorat mångmiljonbelopp i en korruptionshärva som gäller inköp av material för att bekämpa coronapandemin, visar en rapport. Det handlar om allt från för dyra läkemedel till material som bara försvunnit.

För luttrade kenyaner kom det inte som en chock. Men omfattningen ledde till en mindre folkstorm trots att korruptionsskandaler, från stulna prispengar i OS-spel till försvunna statsobligationer, har präglat landets system i decennier.

En revisionsrapport säger att Kenya förlorat uppåt 210 miljoner kronor i korrupta upphandlingar. Totalt handlar det om över motsvarande 700 miljoner kronor i vad som beskrivs som "oklara inköp".

Hela skandalen rullades upp som en följd av medieuppgifter om att en stor donation från den kinesiske mångmiljardären Jack Ma, material för att hantera pandemin, hade försvunnit, blivit stulet och sålts vidare av andra aktörer istället för att distribueras gratis till folk.

Den kenyanska riksrevisorn, Nancy Gathangu, pekar finger mot en rad chefer inom landets medicinska upphandlingsmyndighet, Kenya Medical Supply Authority, Kemsa, som verkar vara centrum i härvan.

Enligt henne har flera chefer inom Kemsa köpt in material från vissa företag till överpriser. Myndigheten ska också ha köpt in material som inte behövdes och som fortfarande ligger i lager.

Förra månaden sköt polisen tågas mot folk som protesterade mot korruptionen inom landets myndigheter. Även sjukvårdspersonal har periodvis strejkat i protest mot låga löner och dålig skyddsutrustning.