Införs omedelbart

EU enat om sanktioner mot Belarus

1:55 min

EU-ledarna har enats om att ge klartecken för sanktioner mot Belarus, det säger Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

– Vi har i dag beslutat att implementera de sanktioner vi har fattat beslut om. Sanktionerna implementeras i morgon (fredag) genom skriftlig procedur, sa EU:s ordförande Charles Michel.

Sanktionerna innebär inreseförbud och frysta tillgångar för ett 40-tal personer som pekas ut som ansvariga för valfusket i augusti och de efterföljande våldsamheterna. Detta gäller dock inte president Lukasjenko själv, som än så länge inte finns med på EU:s sanktionslista.

Att beslutet dröjt nästan två månader har främst berott på Cypern. För att säga ja till sanktioner mot Belarus har Cypern krävt sanktioner mot Turkiet kopplat till att Turkiet borrar efter gas och olja nära Cypern och Grekland.

Tillslut gav Cypern efter sedan EU på ett tydligare sett börjat flagga för sanktioner även mot Turkiet. För det var just EU:s relation till Turkiet som upptog större delen av diskussionen på nattens toppmöte.

Att hantera Turkiet är en svår balansgång för EU – då man å ena sidan vill ge stöd till medlemsländerna Cypern och Grekland och fördöma det man ser som Turkiets brott mot internationell lag. Samtidigt är och förblir Turkiet en viktig säkerhetspolitisk aktör och en viktig partner för att hantera migrationen.

EU försöker därför jobba med både morot och piska. Morötterna som man lockar med är nya handelslättnader men också fortsatt migrationssamarbete där EU-länderna redan bidragit med 6 miljarder euro i stöd till flyktingar i Turkiet.

– Det är vad vi erbjuder, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter mötet. Men hon var också tydligt med att det förutsätter att Turkiet slutar med sina provokationer och börjar föra en konstruktiv dialog. Annars väntar piskan – det vill säga sanktioner.

När det gäller andra utrikesfrågor så krävde EU-ledarna en oberoende utredning i Ryssland när det gäller förgiftningen av oppositionsledaren Navalnyj. Och man manade till omedelbart eldupphör i den uppblossade konflikten i Nagorno-Karabach.