USA

Donald Trump har testats positivt för covid-19

1:37 min

USA:s president Donald Trump och hans hustru Melania Trump har testats positivt för covid-19. Det meddelar presidenten själv under morgonen, svensk tid.

– Jag och första damen har testats positivt för covid-19. Vi kommer omedelbart att gå i karantän och påbörja vår återhämtningsprocess. Vi kommer att ta oss igenom det här tillsammans, skrev USA:s president Donald Trump på Twitter strax före klockan 07 svensk tid.

Nyheten som slagit ned som en bomb i USA kommer efter ett besked under natten att hans närmaste rådgivare, Hope Hicks testats positivt för coronaviruset, enligt medieuppgifter, efter att ha haft symptom.

Hicks har under de senaste dagarna befunnit sig när presidenten och rest tillsammans med honom på Air Force One, bland annat till debatten mot Joe Biden i Cleveland i tisdags och ett kampanjmöte i Minnesota i onsdags.

President Trumps läkare säger i ett uttalande att både den 74-årige Donald Trump och hans hustru, som är 50 år, mår bra och planerar att stanna hemma i Vita huset medan de återhämtar sig. Läkaren lade till att han förväntar sig att presidenten kommer att utföra sina plikter utan avbrott under den tiden. 

Men med mindre än fem veckor till presidentvalet den 3 november, innebär det dramatiska beskedet, att han inte kan fortsätta kampanja som han gjort tidigare, med mycket resande och stora kampanjmöten, i alla fall under den närmaste tiden.