Encrochat

Krypterade chattar används som bevisning för vapenbrott

1:37 min

I Södertälje har nu två män dömts för grovt vapenbrott med hjälp av bevis från krypterad information via telefontjänsten Encrochat.

Enligt Daniel Löfgren, operativ samordnare för polisen i Södertälje så är tingsrättens dom viktig för att kunna använda dekrypterad chatkommunikation som bevisning i fler ärenden.

– Den här domen öppnar ju upp väldigt mycket för oss när det gäller just de här chattarna och kunna använda dem i andra förundersökningar. Det finns ett antal förundersökningar där material från de här chattarna används, säger Daniel Löfgren.

Det var i juli som Europool knäckte koden till den krypterade telefonchatten Encrochat som ofta används av kriminella.

I maj såg polisen två män gå in i skogen med en spade och fann senare en vakuumförpackad pistol, ett magasin, ett lasersikte och ammunition. Det fanns tillräcklig bevisning för den ena mannen då man hittat en vakuumförpackning och en bild på vapnet i hans hem, men den andra mannen var svårare att binda till brottet. Då var den enkrypterade kommunikationen från Encrochat väldigt viktig bevisning, säger Daniel Löfgren.

– Det vi fick från Encrochat var en av gärningsmännens telefon. Där pratades det öppet om vapnet som han hade fått i present. Han fick även en bild på det här vapnet. Och han pratar också om stoppet som skedde efter de grävt ned vapnet och sa att det var tur att de klarade sig. Tingsrätten tittade på de här chattarna och det höll som bevisning.