Kirgizistan

Anklagelser om röstköp inför Kirgizistanvalet

1:47 min

I dag hålls parlamentsval i Kirgizistan. Landet brukar beskrivas som den enda fungerande demokratin i Centralasien, men inför det här valet har anklagelserna om röstköp och andra oegentligheter varit omfattande.

I fredags greps en partiarbetare för ett regeringsvänligt parti i staden Osj, i södra delen av landet, misstänkt för att försöka köpa väljare. Vid gripandet hade han flera kuvert med pengar i och namn på potentiella väljare.

Flera väljare som Radio Free Europe pratat med vittnar om hur de erbjudits pengar från olika partiföreträdare för att rösta på deras parti. Om hur de gått från hus till hus och knackat på.

Det finns också uppgifter om att kriminella auktoriteteter fått allt större inflytande över flera politiska partier. Den tidigare vice sekreteraren i Kirgizistans säkerhetsråd, Omurbek Suvanalijev, som själv kandiderar i valet har sagt att makten i landet har "förlorat kampen mot kriminaliteten".

Kirgizistan lyfts ofta fram som den enda fungerande demokratin i Centralasien och till skillnad från grannländer som Kazakstan, Tadzjikistan och Uzbekistan sprudlar det fria ordet och val i landet är ofta oförutsägbara. Sexton partier deltar och efter att det tidigare dominerande socialdemokratiska partiet splittrats är utgången än mer oviss.

Den kirgiziska ekonomin har drabbats hårt av coronakrisen. Inte minst på grund av uteblivna intäkter från de många kirgizier som vanligtvis arbetar i andra länder, till exempel Ryssland, och som skickar delar av sina inkomster hem. Missnöjet är också stort med hur landets ledare hanterat pandemin och enligt en opinionsmätning väntas en stor andel väljare att kryssa i rutan "mot alla" på röstsedeln.