Minsk

Flera gripna i Belarus – polisen använder vattenkanoner

1:56 min

Två månader har gått sedan det omstridda presidentvalet i Belarus och idag hölls, som varje söndag sedan valet, demonstrationer runt om i landet.

Vattenkanoner mot demonstranter på Nemigagatan i Minsk, och allmän förtjusning när en av kanonerna går sönder och börjar spruta vatten rakt upp i luften istället för rakt fram.

Precis som tidigare söndagar började polisen gripa människor redan innan manifestationen började, inte bara i Minsk utan också i andra städer runt om i landet.

– En för alla alla för en, hördes talkören ropa längs en av de breda avenyerna i Minsk.

Dagens manifestation hade döpts till Marschen för Frisläppandet av Politiska Fångar, och en del av de tusentals demonstranterna bar bilder på personer som sitter häktade, som Maria Kolesnikova från oppositionens koordineringsråd och Viktor Babariko, som ville ställa upp mot president Aleksandr Lukasjenko men som greps redan innan valet.

Människorättsorganisationen Viasna räknar nu till 77 politiska fångar.

Sedan valet har tusentals gripanden skett, de flesta som dömts för att ha deltagit i otillåtna demonstrationer har fått tillbringa ett par veckor i fängelse men listan över de som också riskerar längre fängelsestraff växer.

I veckan beslutade EU:s medlemsländer att införa sanktioner mot 40 personer som anses ligga bakom valfusk och våld mot demonstranter. Med på listan finns bland annat Belarus inrikesminister, valkommissionens ordförande samt flera höga polischefer.

Däremot införs inga personliga sanktioner mot president Aleksandr Lukasjenko. Från den belarusiska sidan lovar man svarssanktioner och menar att EU bygger sina anklagelser på felaktiga grunder.