Kina

Efter mordet – nu diskuteras våld i nära relationer

1:57 min

I Kina har det brutala mordet på en videobloggare skapat debatt kring våld i nära relationer, som många upplever inte tas på tillräckligt stort allvar.

Den 30-årige videobloggaren Lamu kokar nudlar uppe bland bergen i sydvästra Kina. Hon hade nästan en miljon följare i sociala medier, där hon delade med sig av sitt liv i en liten by i Sichuanprovinsen.

Några dagar efter det attackerades Lamu i sitt hem av sin ex-make, medan hon sände live i sociala medier.

Ex-maken hällde bensin över henne och tände på, och Lamu fick så svåra brännskador att hon senare avled på sjukhus. Det brutala mordet har skakat Kina och satt fingret på problemet med våld i nära relationer. Särskilt som Lamu flera gånger tidigare ska ha anmält sin ex-man, utan åtgärd från polisen.

Enligt advokaten Yu Liying som jobbar med jämställdhetsfrågor i Peking så finns det fortfarande en föreställning om att det är något som bör lösas internt inom familjen.

Mordet på Lamu har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Trots viss censur har hundratals miljoner följt fallet och tiotusentals kommenterat händelsen.

Röster har höjts för krav på hårdare lagstiftning, men enligt advokaten Yu Liying finns redan tillräckligt med lagstöd, problemet är snarare okunskap och attityder i samhället.

– Det måste förändras, säger advokaten.

Våld inom familjen är ett stort problem i Kina. Enligt officiella uppskattningar pågår det i en fjärdedel av alla hushåll.

Sedan 2016 går det att ansöka om besöksförbud via domstol, men den möjligheten tycks hittills sällan utnyttjas.