Nagorno-Karabach

Utrikesminister Ann Linde: ”Sverige har ett stort ansvar”

1:35 min

Utrikesminister Ann Linde uppmanar Amernien och Azerbajdzjan att återgå till fredsförhandlingarna efter att konflikten i regionen Nagorno-Karabach på nytt blossat upp, och uppmanar samtidigt andra länder slutar att lägga sig i konflikten militärt.

– Ja, utvecklingen är naturligtvis mycket oroande och jag beklagar verkligen dödsfallen, och det finns många civila döda. Och det viktigaste nu det är att stridigheterna omedelbart upphör och att parterna återgår till förhandlingsbordet, säger utrikesminister Ann Linde.

Under onsdagen och torsdagen skulle utrikesministern besökt Armeniens och Azerbajdzjans respektive huvudstäder Yerevan och Baku, men på grund av säkerhetsläget i luftrummet ställdes mötena in. Men hon har samtalat med bägge länders utrikesministrar, som ger olika bilder av vem som bär snavar för eskaleringen i konflikten.

Den första januari tar Sverige över ordförandeskapet för OSSE, vilket betyder att vi har ett extra stort ansvar i frågan, menar utrikesminister Ann Linde. Hon bekräftar samtidigt uppgifterna om civila offer på båda sidorna.

Vad säger ni om uppgifter att Turkiet ska ha skickat in legosoldater i regionen?

– Det viktiga är ju att man kommer tillbaka till förhandlingsbordet och att inga andra länder lägger sig i den här konflikten genom att militärt stödja parterna utan man måste omedelbart upphöra med stridigheterna och gå tillbaka till förhandlingsbordet, säger utrikesministern.