Syrien

25 000 syrier släpps från al-Hol

1:56 min

I nordöstra Syrien kommer omkring 25 000 syrier att släppas från al-Hollägret av
det kurddominerade lokala självstyret. De ingår i en allmän amnesti som ska lätta på trycket i det överfulla lägret där tusentals anhöriga till IS-terrorister förvaras.

– Alla syrier i lägret kommer att flyttas, de enda som blir kvar är utländska medborgare som måste behandlas annorlunda, säger Elham Ahmad, ordförande i Syriens demokratiska råd som kontrollerar området och lägret.

Det finns omkring 70 000 människor i lägret, kvinnor och barn som är anhöriga till IS-terrorister. Trycket på lägret har varit hårt och förhållandena miserabla.

Kvinnliga IS-anhängare har enligt rapporter fortsatt utöva IS-ideologi och hållit andra kvinnor under uppsikt, de som anses ha brutit mot reglerna har straffats.
Administrationen vittnar om våldtäkter, misshandel och mord.

Tidigare har 4 000 syrier släppts från lägret i samarbete med lokala klaner vars ledare garanterat övervaka att de släppta inte kommer att liera sig med terrorsekten igen.

Nu kommer de kvarvarande syriska medborgarna i lägret att släppas, av dem är 17 000 barn. Kvar blir utländska så kallade ”IS-kvinnor” och barn och myndigheterna hoppas nu på bättre stöd från omvärlden för att driva lägret och repatriera utländska medborgare.

Men administrationen kommer också att ställa kvinnor som misstänks för brott i samröre med IS inför rätta. Men som Ekot rapporterade i helgen har rättsprocessen försenats på grund av Corona pandemin och kan som tidigast vara igång i början av nästa år.

Efter amnestin för syrier i al-Hollägret kommer omkring 40 000 utländska medborgare vara kvar i lägret, bland dem 7 000 barn och ett 20-tal svenska kvinnor och deras barn.