Saltade finska riskor

Du behöver:

riskor (t ex skogsriska, skäggriska eller pepparriska)

vatten

grovt salt

Gör så här:

Rensa svampen och lägg den i en kastrull med vatten. Du bör ha tre gånger så mycket vatten som svamp.

Sjud i 10 minuter.

Medan svampen kokar, sterilisera burkarna genom att ställa dem rendiskade i ugnen, på 100 grader i 20 minuter. Detta för att minimera bakterietillväxt.

Häll av svampen och skölj i kallt vatten. Väg svampen och mät sedan upp 20 procent grovt salt. Varva salt och svamp i burken tills den är full, pressa ned svampen för varje lager för att få bort luftbubblor. Avsluta med ett lager salt.

Ställ svalt.

Svampen kan användas 10 dager efter insaltning.

När du ska använda svampen, ta ut den mängd du behöver ur burken, skölj av svampen och lägg den i vatten (tre gånger så mycket som svampen) och låt stå i åtta timmar. Byt eventuellt vatten en gång. Häll nytt salt på toppen av svampen i burken. Tillaga den urvattnade som du vill.

Recept från Elle Nikishkovas bok Svampbok för matälskare.