Hot

Ordförande i judiska centralrådet: Känner mig ledsen och bedrövad

1:57 min

En ny studie från Totalförsvarets forskningsinstitutet visar att uttryck för antisemitiska stereotyper är utbredd på flera sociala medier. Aron Verständig, ordförande på Judiska Centralrådet i Stockholm, är oroad över vad det kan leda till.

– Det får mig att känna mig ledsen och bedrövad. Konsekvensen blir ju en ökad antisemitism och det som börjar genom en internetdiskussionen kan ju lätt inspirera andra till att begå våldsdåd. Det här måste samhället se otroligt allvarligt på.

Studien som Ekot rapporterade om tidigare i morse har studerat inlägg från fyra sociala medieplattformar: Twitter, Reddit, Gab och 4chan. Av de inlägg som nämner judar eller judiskhet, innehåller 35 procent av dessa fientliga attityder mot judar, och merparten även negativa stereotyper. Den mest frekventa är stereotypen om judar och makt. Aron Verständig igen.

– Det är väl tråkigt att säga det, men jag är inte jätteförvånad över att de här siffrorna kommer fram. Vi har sett en ökande antisemitism. Det som finns och det vi ser öka i samhället är en gammal antisemitism, som går ut på att det finns en judisk konspiration. Det yttrar sig på nätet men också på Yom Kippur när Nordiska motståndsrörelsen genomförde en stor aktion mot synagogor och förintelsemonument över hela Skandinavien baserat på precis den här typen av vanföreställningar kring judiska konspirationer och det som kallas judisk makt.

Och Aron Verständig hoppas att studien kan användas för att ställa högre krav på sociala medieplattformar.

– Den här typen av studier måste användas som ett verktyg för polisen och beslutsfattare att ställa högre krav på de som driver den här typen av plattformar. De har ett ansvar för att det inte sprids den här typen av farliga konspirationsteorier. Den här diskussionen har funnits ganska i många år gällande Twitter och Facebook, men vi ser också att det finns andra plattformar, 4chan och Reddit, som inte tar samma typ av ansvar.