Mali

180 islamister släpps i möjlig fångutväxling

1:43 min

I Mali i Västafrika har 180 militanta islamister frigivits och flugits upp till landets norra del i vad som tros bli en fångutväxling. De byts ut mot en malisk politiker och en fransk hjälparbetare som kidnappats av islamistiska grupper.

Är det ett svaghetstecken eller ett styrkebesked? Den ovanligt stora fångväxlingen blir en första prövning för den övergångsregering som helt nyligen tog över efter militärkuppen den 18 augusti.

En av de bakomliggande orsakerna till att militären klev in var ett missnöje med dåvarande president Ibrahim Boubacar Keïta som vägrade förhandla med de islamistiska grupperingarna som kontrollerar omkring en tredjedel av Malis territorium. De 180 islamisterna kommer att utväxlas mot Soumaila Cissé, en av landets mest kända oppositionspolitiker och Sophie Pétronin, en fransk hjälparbetare.

Cissé försvann i ett bakhåll för ett halvår sedan när han kampanjade i trakten av Timbuktu. Hans livvakter dödades och han själv skadades i attacken. Sophie Pétronin som var ansvarig för ett barnhem i Gao, kidnappades för snart fyra år sedan, och hennes hälsa tros vara dålig.

Islamister har härjat i landet sedan 2012. Och trots en massiv närvaro av militär från Frankrike och en FN-styrka på plats, så kontrollerar islamistiska grupperingar stora delar av norra och centrala Mali.

Övergångsregeringen, bestående av både militärer och civila, har nu 18 månader på sig att dels förbereda landet på allmänna val, dels försöka bekämpa de islamistiska grupperna som verkar expandera allt mer i det politiskt instabila läget.