Ökad smittspridning

Allt fler restriktioner i Europa

1:43 min

Ungefär var tionde människa i världen kan ha haft covid-19. Det är WHO:s senaste bedömning. Det innebär att många ännu inte haft viruset. I Europa kommer allt fler restriktioner nu i takt med att smittan ökar.

Världshälsoorganisationens krisberedskapschef Mike Ryan säger idag att 90 procent av mänskligheten fortfarande kan hotas av sjukdomen, enligt beräkningarna. Han varnar för utvecklingen i delar av Europa.

Frankrike inför alltfler åtgärder. I Paris är varningsnivån nu den högsta. Nästan var tredje intensivvårdsplats där är upptagen av en covidpatient och situationen har inte förbättrats sen förra veckan.

I dag presenterades nya restriktioner med stängda barer och kaféer i huvudstaden under två veckor, från och med imorgon. Det är tufft för alla inblandade, medger inrikesminister Gérald Darmanin.

– Vi är fransmän. Vi älskar att dricka, att äta, att leva, att le och pussa varandra, säger han.

I grannlandet Spanien berörs nästan fem miljoner människor av restriktioner som införts i Madridområdet i dagarna. Det är det hårdast drabbade området i Europa.

Rumänien är också ett av de värst drabbade länderna med ett svagt sjukvårds system, nya restriktioner väntas.

På Irland rekommenderar en medicinsk expertgrupp landet att höja restriktionerna till den högsta nivån och regeringen ser över reglerna idag. Samtidigt stiger oron i en rad länder för hur ekonomin och arbeten drabbas.