Vanvård

Psykiskt sjuka hålls fängslade

1:56 min

Runtom i världen sitter hundratusentals psykiskt sjuka människor fastkedjade mot sin vilja. Nu uppmanar människorättsorganisationen Human Rights Watch regeringar i 60 utpekade länder, att förbjuda användningen av kedjor och bojor.

Kvinnor, män och barn, några så unga som tio år, är kedjade eller sitter inlåsta under flera år ofta av sina familjer.

– Snälla lås upp, öppna dörren så jag kan komma ut säger Made. Han lider av en psykisk sjukdom och har de senaste två åren varit inlåst i en specialbyggd cell på sin fars gård på Bali, Indonesien. Mades familj är fattig och hans 94-årige far tyckte att han inte hade något annat val än att kedja och låsa in Made.

Human Rights Watch beskriver i en ny rapport hur hundratusentals människor med psykisk ohälsa, mot sin vilja, hålls kedjade av sina egna familjer eller i överfulla och ohälsosamma institutioner runt om i världen. Bristen på stöd och vård av psykiskt sjuka och till deras familjer gör att många känner att de inte har något annat val än att kedja fast eller låsa in sina släktingar.

Kriti Sharma är forskare på Human Rights Watch och författare till rapporten.
Hon berättar att familjer som låser fast sin släkting i kedjor ofta tror att psykisk sjukdom är resultatet av häxkonst, förbannelse eller att de sjuka är besatta av onda andar eller djävulen.

– Vittnesmål berättar om hur hundratusentals fastkedjade lever i extremt kränkande förhållanden, säger hon.

De tvingas äta och sova i små utrymmen som ofta är fyllt med avföring. Rutinmässigt tvingas de till alternativa behandlingar av traditionella medicinmän, lyssna till högläsning ur bibeln eller koranen, utsätts för olika bestraffningar och sexuella övergrepp.

Också den pågående coronapandemin utgör ett stort hot mot de som sitter kedjade runt om i världen. Det omöjliggör bland annat fysisk distansering och möjligheten att sköta hygienen säger Kriti Sharma.

– Det är skrämmande att hundratusentals människor runt om i världen lever i kedjor, isolerade, misshandlade och ensamma. Regeringar bör sluta borsta problemet under mattan och vidta åtgärder nu, säger Kriti Sharma på Human Rights Watch.