Oroligheter

Granateld i Kirgizistan efter demonstrationer

1:49 min

Stor dramatik har utspelat sig i Kirgizistans huvudstad Bisjkek under natten efter att demonstranter, missnöjda med resultatet i söndagens parlamentsval, brutit sig in i flera centrala byggnader. Den före detta presidenten Almazbek Atambajev, som dömdes till 11 års fängelse i somras, uppges ha fritagits.

Ljudet av chockgranater i Bisjkek hördes i natt efter en kväll av stora demonstrationer mot söndagens parlamentsval där partier, vänligt sinnade till landets president, fick flest röster.

Under kvällen skadades flera demonstranter i sammandrabbning med polis och det finns uppgifter om att en person ska ha avlidit.

Dramatiken har fortsatt under natten när grupper av protesterande tog sig in både i presidentbyggnaden och i landets parlament. Bilder på sociala medier visar hur personer går från rum till rum inne på president Sooronbai Jeenbekovs kontor, förstör möbler och tar ner ett porträtt av presidenten från väggen.

Radio Free Europe rapporter även hur demonstranter tagit sig in i den statliga radio- och tv-byggnaden och under natten kom också uppgifter om att den tidigare presidenten Almbazbek Atambajev fritagits ur häktet. Han dömdes i somras till elva års fängelse för korruption och står nu åtalad för ytterligare grova brott.

Valkampanjen inför det parlamentsval som hölls i söndags har kantats av anklagelser om köpta röster och kriminella nätverk som står bakom flera av de stora partierna. Resultatet, där presidentvänliga partier fick flest röster ses nu som ett bevis för att de anklagelserna stämmer.

Presidentens pressavdelning har meddelat att president Jeenbekov har kallat samtliga partier som deltog i valet till krissamtal i dag. Demonstranterna har krävt att valresultatet ska ogiltigförklaras och valet göras om.