Jaktbrott

Den olagliga björnjakten har minskat

1:53 min

Polisens utökade kontroller under licensjakten av björn i de fyra nordligaste länen ser ut att ha gett resultat.

Antalet avslöjade illegala fångstmetoder var hälften så många i år som ifjol, men det finns misstankar om grova jaktbrott även under höstens jakt.

– Ja det finns ju uppenbarligen en liten klick jägare som i förlängningen förstör för den stora jägarkåren. Däremot kan vi ju se att andelen polisanmälningar sjunkit i år så känslan är att det går bättre och bättre, säger Jonas Annerud, polisens insatschef under björnjakten i Jämtlands län.

Vad är det ni har hittat då?

– Ja det är illegala åtlar och åtelkameror kopplade till det här.

Under fjolårets kontroller upptäckte polisen i region Nord totalt cirka ett 30-tal illegala fångstmetoder. I år ser antalet ut att landa ungefär hälften så många, visar siffror från polisen som Ekot tagit del av. Det handlar alltså om otillåtna åtelkameror och illegala åtlar.

En åtel kräver tillstånd från länsstyrelsen och är en plats där man lockar till sig björnar genom att lägga ut godkända matrester. I Jämtlands län pågår också två förundersökningar om grovt jaktbrott, alternativt jaktbrott.

– Det kan vara när en björn har fällts på fel mark. I det läget är det uppenbart att man inte har jakträtten på den marken, men om det sker med vilja eller om det är av olycka det är det man får titta på i undersökningen, säger Jonas Annerud.

Ytterligare fyra andra jägare i Jämtland som saknat jakträtt är misstänkta för otillåten jakt och en jägare är misstänkt för grovt rattfylleri.

– Vi har inte upplevt att nån har varit onykter under själva jakten. En person har tagits för grovt rattfylleri på väg till jakt. Om man ska skriva det till björnjakten, det kan man ju tolka som man vill.

Så på det hela taget då, hur skulle du ska summera kontrollerna?

– Om man ska sammanfatta det här på två sätt så är det ena att de allra flesta sköter sig och att det finns en liten klick kvar och därför behövs den här björntillsynen, säger Jonas Annerud.