Coronaviruset

Tegnell: Smittspridningen i Sverige sker i utbrott

1:49 min

Smittspridningen av coronaviruset fortsätter att öka i landet, även om ökningstakten avtagit. Spridningen sker i utbrott i vissa regioner och i vissa sammanhang, sade Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens pressträff i dag.

– Vi har börjat försöka fundera på vad det är som kan ligga bakom det här, vad det är för sorts utbrott. Vi har ju sett en hel del utbrott bland idrottsutövare i olika lag, hockeylag sticker ut lite grann, säger statsepidemiolog Anders Tegnell och fortsätter:

– Det andra som sticker ut är att det är rätt mycket studentfester på gång, på rätt många av dem ser vi en ganska stor spridning. Sedan är arbetsplatser en plats där vi uppenbart smittas. Vi får också signaler om att privata fester har börjat ske och runt ett antal av dem ser vi spridningar.

Det är framför allt i de yngre åldersgrupperna som smittspridningen fortsätter att öka. De äldre smittas inte i samma utsträckning, vilket kanske kan förklara att antalet allvarligt sjuka ännu inte ökat i samma takt. Just nu intensivvårdas 23 personer med covid-19.

Utbrotten är också ojämnt fördelade geografiskt. Anders Tegnell nämnde Stockholm, Skåne och Uppsala som regioner med hög smittspridning, medan Västra Götaland ligger kvar på en stabil nivå med relativt få smittade.

Under de senaste två veckorna har smittspridningen ökat totalt sett, men Anders Tegnell var i dag försiktigt optimistisk och sade att ökningstakten avtagit något.

– Ja, det ser så här långt ut så, även om vi är tidigt i veckan, som att det fortsätter att inte öka i samma takt utan att det håller på att stabilisera sig. Det håller vi tummarna för, säger Anders Tegnell.