Grekland

Grekland klassar Gyllene gryning som en kriminell rörelse

1:36 min

I Grekland har en domstol slagit fast att nynazistiska Gyllene gryning är att betrakta som en kriminell organisation. Flera medlemmar har också dömts för våldsdåd, inklusive ett uppmärksammat mord på en rappare.

Applåder utanför domstolen när Magda Fyssas sträckte upp händerna efter domen, som slår fast att Gyllene gryning-medlemmen som stod åtalad för mordet på hennes son rapparen Pavlos Fyssas är skyldig.

Domen var väntad, också de fällande domarna mot de medlemmar som stod åtalade för attacker mot migranter och fackanslutna.

Men den stora frågan i dag var om hela Gyllene gryning är att betrakta som en kriminell organisation. Svaret från domstolen blev ja - partiets ledning inklusive ledaren Nikos Michaloliakos anses skyldig till att ha bedrivit en kriminell organisation.

Det här öppnar upp för att döma även partiledningen för inblandning i mordet på Fyssas, och för andra våldsdåd utförda av partiets gräsrötter, samtidigt som partitopparna satt i det grekiska parlamentet.

Domen anses unik och rättegången är en av de mest uppmärksammade i grekisk modern historia. Totalt har 68 partimedlemmar åtalats.

På gatorna samlades tiotusentals i väntan på domen, och när beskedet kom utbröt applåder, men också kravaller där polisen svarade med tårgas.
Straffen kommer fastställas vid ett senare tillfälle, men för partiledningen rör det sig sannolikt om många års fängelse