Här kan du läsa programmet

Här kan du läsa "Jakten på en bättre hälsa del 1: Vattenfasta". Om du hellre vill lyssna gör du det här.

Jakten på bättre hälsa del 1: Vattenfasta

– Man får ligga med huvudvärk och halvkräkas.
Linda har gjort många fastor genom åren. Och nu har hon hakat på trenden att man inte ska äta någonting alls, bara dricka vatten. Fasta har blivit en stark trend inom hälsovärlden, men de blir nu allt mer extrema.

– Jag tror ju faktiskt att det är nyttigt för kroppen att få vila från konstant ätande, så jag tror längst inne att det är ändå nyttigt.

Kaliber granskar i en serie om två delar de extrema fastornas intåg i människors önskan om ett hälsosammare liv. Hälsoprofiler i Sverige säger att det kickstartar immunförsvaret, rensar ut begynnande cancerceller eller att fasta är som medicin. Men medicin- och näringsexperter menar att det är svält. Här är första delen av Clara Lowden och Stina Näslunds reportage:

– Det har varit juicefasta, vattenfasta, fettfasta, äggfasta, då man bara äter ägg.

Linda har testat det mesta när det kommer till att fasta. En trend som dykt upp på senare tid i den här världen är att vattenfasta, att inte äta något alls. Även det har även Linda provat.

– Man har läst och man har varit på de här olika forumen på nätet, och många mår så jättebra av att vattenfasta, så av den anledningen har man ju velat prova.

Som längst har det blivit i tio dagar i sträck, men hur det känns stämmer inte med vad andra människor skriver tycker hon.

– Och det har ju varit väldigt frustrerande, för alla skriver att de mår så bra och de blir så pigga och för mig har det varit precis tvärt om. Jag har fått migrän första dagen. Man får ligga med huvudvärk och halvkräkas. Det är många som skriver, jamen att det tar fyra dagar sedan mår man bra. Men sedan på dag fyra då är huvudvärken och det borta men sedan är jag ändå alltid jättehungrig, oavsett hur många dagar jag fastar, och jättetrött, alltså verkligen bara ligga utslagen på en soffa. Jag har ingen ork alls.

Vad gör du då, jobbar du eller kan du leva som vanligt när du gör det här?

– Nej nej, det är ju det som är det värsta att man läser om folk som jobbar samtidigt och jag förstår inte hur de orkar. Jag kan ju ha mjölksyra i musklerna bara jag ligger ner.

Varför gör du det?

– Ja, men det är ju ändå Jag tror ju faktiskt att det är nyttigt för kroppen att få vila från att vi konstant ätande och... så jag tror faktiskt längst inne att det är ändå nyttigt men tydligen håller inte min kropp med mig.

Linda ägnar alltså timmar, dagar, veckor att må riktigt, riktigt dåligt, hon betalar för att bli peppad att hålla på och fortsätta att må riktig dåligt i alla de här dagarna. Hon känner sig onormal för att hon mår dåligt. Alla andra skriver ju att de mår så bra. Samtidigt så är hon övertygad om att det stämmer, det hon läst:
– Att kroppen tar hand om skadade celler under fasta.

Det finns en sanning i det här som är kopplat till ett Nobelpris i fysiologi och medicin. Men betyder det att Linda har något att vinna på att lida? Och vad är det för hälsofördelar hon kan vänta sig?

Fasta har en lång historia

Fasta har används i olika former i många kulturer och i många tider.
På 70- och 80-talet var det många som fastade med juicer och buljong.
2012 slog den brittiska Michael Mosley igenom i en stor TV-dokumentär, och lanserade 5:2 dieten som innebar att man minskade sitt energiintag rejält under två dagar men åt som vanligt under veckans resterande fem.

Och så har vi 16:8 metoden som innebär att man fördelar sitt ätande under en åttatimmarsperiod och fastar resten av dygnet.


Fasta är en stark trend inom kostvärlden, men den blir allt mer extrem.

”God morgon allesammans och idag så tänkte jag berätta om min 21 dagars vattenfasta”

Själv kom jag in på ämnet i våras när jag jobbade med hälsoprogrammet Kropp & Själ i P1 och skulle ta reda på hur länge man kan överleva på bara vatten. Jag upptäckte att det i böcker, sociala medier, bloggar och filmer kallas det vattenfasta och rekommenderas för att förbättra hälsan – att bara dricka vatten i dagar, veckor, en månad framstår som en bra investering när man surfat runt en stund på nätet:

 Olika citat hämtade på internet:

”… en årlig vattenfasta på sju dagar kan vara ett sätt att förebygga cancersjukdom…”

”Varför jag fastar,

Ja men det är bra för immunförsvaret, föryngrande”

”Att konsumera praktiskt taget inga kalorier under 2 till 7 eller fler dagar ”

”Fasta är som medicin”

”…konstaterades kunna återuppliva våra vävnader och systemfunktioner.”

”Jag rekommenderar att du vattenfastar minst 4 dagar och därefter beslutar du om du ska förlänga din vattenfasta till 7, 10 eller 14 dagar.”

Så då bestämde jag mig i våras för att prova och ringde kostrådgivaren Ulrika Davidsson som hamnade högst upp när jag sökte på nätet om vattenfasta.
– Alla kan göra fyra dagar vilket är egentligen det jag rekommenderar för att uppnå de resultaten som jag har märkt får effekt på kroppen, säger Ulrika Davidsson.

Jag följder instruktionerna på Ulrika Davidssons hemsida: Jag dricker vatten, mineralvatten, svart kaffe och te, och cola light.

Ljuddagbok:
”Dag två, onsdag, jag  har sovit hela förmiddagen i någon slags dvala, men först kräktes jag upp frukosten, en kopp te. Det känns som en magsjuka faktiskt som en frivilig magsjuka så känns det. ”

Jag mår fruktansvärt dåligt i fyra dagar, jag får frossa, huvudvärk, svullnar upp, får blemmor, kan knappt stå. På dag tre skriver jag till Ulrika Davidsson och undrar när det ska vända. Hon svarar:

”Ja, man mår dåligt på dag 3 men jag lovar att det vänder när kroppen börjar ta fett och omvandla till ketoner. Vila idag och bara ta det lugnt. Det kommer att bli bättre mot kvällningen.”

Det blir det inte. Det blir sämre. På dag fyra slutar jag.

Veckan efter ringer jag Martina Johansson som kallar sig biohacker. Att vara biohackare innebär att man ser på sin kropp som ett biologiskt system som man kan påverka t ex med kost och träning, men också med medicin och teknik:

– Fyra dagar är verkligen bra jobbat, det är en riktigt lång och bra fasta, du fick kickstarta ditt immunförsvar och du fick rensat ut lite kanske begynnande cancerceller eller sånt som alla har i kroppen, så att det blev du antagligen av med, säger Martina Johansson.

Jag och min kollega Clara Lowden bestämmer oss för att ta reda på mer. Vi vill veta hur utbredd den här trenden är. Och hur människor anammar det som hälsoprofiler världen över skickar ut. Vi går med i grupper i sociala medier. Här delar man erfarenheter:

Illustration på hur det kan låta i olika grupper på internet:

”Startar min en månadsfasta idag.”
”Lycka till kör hårt. Smiley, tumme upp.”

”Ikväll startar en vattenfasta på 7-21 dagar. Behöver verkligen rensa kroppen efter en hemsk influensa i december, lunginflammation med mer.”

Och det hjälper varandra att kämpa:
”Fick kramp igår så jag avbröt fasta och det lugnade ner sig efter ett tag. Mådde bra idag och tänkte inte mer på det men då satte det igång igen…”

”Spända muskler, svårt att svälja. Inte bra. Vad har ni för erfarenheter av kramp?”

”Ta bara salt och kalciumcitrat.”

Grupper på nätet

Det finns grupper som samlas kring ett gemensamt intresse, styrketräning, fitness eller en gemensam hälsoförebild. Vissa av grupperna leds av en coach som går in och svarar och peppar i trådarna.

Trenden kommer från andra delar av västvärlden. Det finns stora förgrundspersoner i bland annan Kanada och USA.

-------------------------------------------------------------------------------------
Från grupper på internet:

”Dag 7 på min 21 dagars vattenfasta. Frossa och värk i benen. Något jag kan göra tror ni eller är det bara att köra på?”

”Svar: Det kommer gå upp och ner… I morgon mår du kanske bättre…sömn och vila oerhört avgörande..”

Ulrika Davidsson är en av de som plockat upp den här trenden med vattenfasta i Sverige. Hon är kostrådgivare, författare och företagare. Hon säljer kurser med kostplaner över nätet. Enligt hemsidan har hon coachat över 50 000 människor att gå ner i vikt och få en hälsosam livsstil och gett ut ett 30-tal böcker som sålts i en miljon exemplar. Hennes företag omsatte i fjol sju och en halv miljoner kronor. Hon medverkar frekvent i media om kost och hälsa. I sociala medier har hon över 50 000 följare. När man köper en kurs kan man lägga in vattenfasta och bli coachad i facebookgruppen.

Det gjorde Linda som vi hörde i början av programmet, hon som mådde så dåligt. Under tiodagarsfastan fick hon guidning online.

Vi synar de budskap om vattenfasta som hälsoprofilerna skickar ut på nätet. Och ställer oss frågan vilket ansvar man har som hälsoprofil när man skickar ut rekommendationer om vattenfasta publikt. Och vilka risker finns det med den här trenden?

Vi väljer två profiler som återkommer gång på gång i våra efterforskningar kring vattenfasta. De har stor publik, når ut i flera kanaler och är förebilder som människor betalar för att bli guidade av eller för att läsa deras böcker. Ulrika Davidsson är på väg ut med en bok om fasta, vattenfasta ska vara en del. På hennes hemsida står det så här:
”Vattenfasta dig till en bättre hälsa”

Sedan listar hon fördelar med all fasta, även vattenfasta:

·         Lägre blodtryck

·         Stabilare blodsocker

·         Sänker inflammationer i kroppen

·         Hormonella obalanser förbättras

·         Mage och tarm får en återhämtning

·         Mindre sug efter socker och snabba kolhydrater

·         Mindre hungrig och klarar sig på färre kalorier

·         Piggare och mer energi i din vardag

 

Hälsoprofil rekommenderar

Längre ner på sidan beskriver hon sin egen 28 dagar långa vattenfasta. Och det berättade hon också om för mig också när jag intervjuade henne i våras. Då sa hon så här:

– När man har gjort det och man känt effekten i kroppen så jag kan bara varmt rekommendera det. Så bra som jag mådde mellan dag tio och tjugoett det har jag aldrig gjort i hela mitt liv.

Men finns det inte risker som man inte är medveten om som kan hända då när man börjar experimentera med svält?
– Jag kan faktiskt inte svara på det eftersom jag inte är läkare och man måste vara lite försiktig här.

– Man ska ju inte göra en 28 dagars vattenfasta om man inte har behovet. Och behovet det är om man har en kraftig övervikt, att man har högt blodsocker, att man kanske har en början på diabetes, eller framför allt har många andra problem i kroppen, som mycket värk i kroppen, kanske mage och tarm, migrän, fibromyalgi, och allt möjligt. Det finns ju massor av såna här diffusa sjukdomar som man nästan aldrig får hjälp av sjukvården att faktiskt bli frisk ifrån.

På hemsidan rekommenderar hon att ta del av den amerikansk läkare Dr Michael Klaper för att lära sig mer om 28 dagars vattenfasta. Han rekommenderar fasta i någon form till personer som medicinerar för högt blodtryck, diabetes typ 2, har reumatism mm.
Under det skriver Ulrika:

”Om det hade funnits ett piller för att bota ovan hälsoproblem på 28 dagar så hade det hjälpt många men det finns det inte. Däremot kan en vattenfasta på 28 dagar vara vägen till ett hälsosammare liv och du kan en gång för alla bli av med symtom som har följt dig länge och påverkar ditt liv dagligen. Tänk, 28 dagar är inte en lång tid om du kan förbättra din hälsa och sluta med tabletter.”

 

Finns det några risker?

Linda mådde ju dåligt och jag med, men vi överlevde. Vi kontaktar en rad experter, läkare, forskare, näringsfysiolog för att reda ut vilka risker det finns med trenden, men också om det går att säga att vattenfasta kan ersätta medicin och bättra på hälsan.

Lars Ståhle är läkare och instruktör på Svenska Överlevnadssällskapet, och forskar om vad som händer i kroppen vid svält. Kortvarig fasta är inte farligt för friska människor, säger han.

– Vattenfasta liknar ju väldigt mycket den situation som vi är med om på  Överlevnadssällskapets kurser och som vi har utsatt våra försökspersoner för när vi har forskat på det här området. Man blir ganska trött, man orkar inte lika mycket, man förlorar initiativkraft. Vi har ju också visat i forskningsstudier att man vid svält och även halvsvält så presterar man sämre, man fattar sämre beslut man är kognitivt påverkad.

Gränsen för hur länge våra depåer av energi och vitaminer räcker det vet man inte.

Den information man har är bland annat från dödsfall i fängelser där fångar har hungerstrejkat sig till döds. Bland annat har man data från en grupp IRA fångar i brittiskt fängelse. Den första personen dog efter 46 dagar och den som klarade sig längst levde i 73 dagar.

– Om man säger att två månader verkar vara den genomsnittliga bortre gränsen för vad man överlever så är det med viss sannolikhet rätt i alla fall.

Vilka risker utsätter man sig för om man prövar en vattenfasta i 28 dagar?

– Om man håller på så länge då har man förbrukat ganska mycket utav en del vitaminer och man hamnar i ett vitaminbristtillstånd efter så pass lång tid. Vilket gör att återstarten av födointag börjar bli ganska grannlaga. Börjar man med att stoppa i sig kolhydrathaltiga saker utan att ha fått i sig vitaminer först då kan man faktiskt hamna i akuta vitaminbristtillstånd som kan leda till nervskador, hjärtmuskelskador, och så. Så långvarig fasta är inte att leka med. Det finns ett känt sjukdomstillstånd, som kallas för the refeeding syndrome, det vill säga återätandets syndrom. Det kan vara farligt. Det kan vara livshotande.

En annan expert vi pratar med är Kerstin Brismar, läkare och senior professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet i Solna. Hon rekommenderar inte vattenfasta men menar att vissa människor klarar av det:

– Om man är klart överviktig, frisk i övrigt så klarar man av det. Om man då tillför extra vitaminer under tiden. Men det är under kontroll, under medicinsk kontroll helt enkelt  så att man inte fritt för sig själv bestämmer att nu ska jag inte äta någonting på en månad.

”Det är ju ren svält”

Men så kommer vi till själva knäckfrågan. Är det hälsobringande? Kan man säga att vattenfasta i fyra dagar eller fler är bra för hälsan? Experterna vi pratar med är eniga.

Ingrid Larsson, näringsfysiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg:

– Det är ju ren svält, äter man inte någonting och har inte något intag av kalorier då svälter man och det är inte hälsosamt i längden. Alltså om man gör det en dag, det kan man ju göra om man mår dåligt eller så, så äter man ingenting, det är okej. Men att medvetet svälta sig det är inte hälsosamt.

Lars Ståhle:
– Alltså att vattenfasta som sådan skulle ge bättre hälsa finns det inga som helst belägg för.

– Jag tycker att det grundläggande problemet är att man framställer fasta som att det skulle var något som är nyttigt för hälsan och därför något som ska pådyvlas ens medmänniskor. Det är riktigt tveksamt.

Kerstin Brismar:
– Hälsobringande är det ju inte annat än att du gå ner i vikt, det är inte hälsobringande i sig att vattenfasta.

Men många människor skulle ju må bra av att gå ner i vikt?

– Om man vill minska i vikt så måste man ändra sina matvanor på ett sätt så att man kan bibehålla de nya matvanorna så att man kan gå ner i vikt och framför allt behålla den lägre vikten över lång tid. Och att inte äta något är inte en väg. Det är inte ens en väg att påbörja en viktminskning.

Lars Ståhle:
– Fasta som metod för att gå ner i vikt är effektivt men anmärkningsvärt kortvarig. De flesta människor går upp i vikt igen nästan som en boll som studsar upp igen.

Men här beskrivs det som en kickstart för att komma igång med sitt nya liv, där man sedan äter mer hälsosamt med nya matvanor. Ingrid Larsson:

– Då finns det ett mer säkert sätt att göra det och då använder man lågenergipulver diet. Och det är ett sätt. Men det måste vara en säker start och att dricka vatten som inte innehåller några näringsämnen alls varken nödvändiga proteiner, fetter, kolhydrater vitaminer, mineraler det är inte en väg att gå. Det är svält.

Fungerar för en del

Samtidigt finns ändå vittnesmål om att det här fungerar. Kaliber har pratat med människor som gör det här en eller ett par gånger per år, sju, tio, till och med 30 dagar. Och som säger att det här som ett sätt att hålla kroppsformen, de upplever att de mår bra av det.

Ingrid Larsson:

– Det här att man får sänkt blodtryck och blodglukos och så det är ju en effekt av viktminskningen och inte en effekt av fastan. Och att i så fall är det ju att man pratar egentligen utifrån sina egna erfarenheter, om man har mätt ett lägre blodtryck eller blodglukos. Det är inte okej om jag ska utrycka mig snällt att man ger råd om vad som kommer att hända om man följer en diet till människor som man inte har kunskap om. Och att ger råd till människor som har en sjukdom eller som äter olika mediciner det är rent förkastligt. Det ska man inte göra. Det är ju som att leka doktor. Utan att man är det.

Jag får en ny intervju med Ulrika Davidsson, och tar med mig det som experterna säger; att det inte går att säga att vattenfasta i flera dagar är hälsobringande, att det inte är en säker och testad viktminskningsmetod, och deras åsikter om att ge råd om en så pass extrem diet över nätet.

Vi ses i ett litet konferensrum på kontorshotellet där hon arbetar och hon berättar att hon hörde mig på radion i programmet i somras, hur dåligt jag mådde av vattenfastan. Innan har jag mailat om att jag nu arbetar för Kaliber:

Det är ett granskande program.

– Ja precis, Jag känner ju liksom att det är viktigt om jag ställer upp på det här och gör det här att det liksom framgår på ett bra sätt liksom.

Jag berättar att jag pratat med läkare, forskare och näringsfysiolog som säger att det inte finns något belägg för att säga att det är hälsobringande att vattenfasta i allt från fyra dagar.

– Jag kan bemöta kritik, det viktiga är ju bara att man verkligen förstår vad det innebär och vem som ska göra det och vem som inte ska göra det. Precis som jag sa till dig eftersom du har testat det så är det inget jag rekommenderar när man inte har en övervikt. Och du är ju så smal och du har ju liksom nästan undervikt så jag kan förstå att det mådde ju inte du så bra av liksom men det är en stor skillnad tio, femton, tjugo kilo för mycket. Då kan en vattenfasta en begränsad period vara en bra start.

”Det är en bra start”

Nu säger Ulrika att hon bara rekommenderar vattenfasta till överviktiga och att det ger motivation att börja ett hälsosamt liv. Men hemsidan då, där man hamnar direkt när man söker på vattenfasta:

– Mm

Men om man tittar på hemsidan då så står det ”Vattenfasta dig till bättre hälsa” och sedan är det listat då olika hälsofördelar med fasta.

– Mm

Är det därför som man ska vattenfasta?

– Nu förstår jag inte riktigt frågan.

Om man tittar på din hemsida så står det ”Vattenfasta dig till bättre hälsa” och sedan står det listat då olika fördelar som man kan få då av fasta.

– Ja

Då tänker man ju att man får bättre hälsa, är det hälsofördelar att fasta?

– Det är en bra start. Det som jag berättade för dig är att bryta beteenden, få det enklare med vad hjärnan efterfrågar och vila din matsmältning helt enkelt och liksom låta  kroppens organ helt enkelt kanske då få det lättare.

De vi har pratat med, läkare och näringsfysiologer menar att det inte finns kunskap för att säga så här.

– Det är inte vetenskapligt och jag har aldrig sagt att det är vetenskapligt om vill man ha vetenskapliga kostråd då ska man vända sig någon annanstans och då får man följa det. Jag förmedlar den kunskap jag har, den erfarenhet jag har men det är ju inte farligt eller skadligt att göra en vattenfasta, att göra den i några dagar vad är det som skulle vara farligt i det?

Det är ju inte det som är grejen, utan det är det att det framställs som att det är något hälsobringande att det sänker blodtrycket och skapar balanser i... den här listan då…

– Ja, det är ju utifrån… jag har ju ganska stor erfarenhet av att coacha människor, och du frågar mig hur kan du rekommendera det här jo, jag kan rekommendera det här för jag har onlinecoaching. Jag har daglig kontakt med alla mina kunder. Vattenfastan fungerar ju som en start för att komma igång att få en bra kickstart helt enkelt och ha ett bra kostprogram efter.

Men du skriver ju också mer saker. Det är ju inte bara att du rekommenderar en kickstart och viktnedgång, du skriver ju också om att man kan göra en längre vattenfasta och olika hälsofördelar som man kan få av den. Du beskriver också själv din 28 dagars vattenfasta till exempel och där står det också att man kan göra det här om du medicineras för högt blodtryck du medicineras för typ 2 diabetes du har värk i kroppen.

– Nej det står det inte riktigt.

Jo.

– Nej, det står tydligt förlänger du din vattenfasta mer än fyra dagar så ska du också rådgöra du kan inte göra det på egen hand, det står också.

Men det står också så här: ”Om det hade funnits ett piller för att bota ovan hälsoproblem på 28 dagar så hade det hjälpt många men det finns det inte. Däremot kan en vattenfasta på 28 dagar vara vägen till ett hälsosammare liv och du kan en gång för alla bli av med symtom som har följt dig länge och påverkar ditt liv dagligen.”

– Ja, och det hävdar jag så är det.

Jag vill bara säga att en näringsfysiolog som jag har pratat hon säger då att om ”man ger råd till människor som har en sjukdom eller som äter olika mediciner det är rent förkastligt. Det ska man inte göra. Det är ju som att leka doktor. Utan att man är det.”

– Ja, men det får stå för henne men man kan ju också säga att idag har ju många högt blodtryck och de medicineras för sitt blodtryck. Att kunna äta sig frisk eller då också fasta sig frisk inte bara vattenfastan därför du har ju också 16:8 och 5:2, det verkar ju som att det sänker ju blodtrycket. Och att då bli av med massa mediciner som folk äter. Jag kan ju å andra sidan bli lite upprörd över läkare som håller på och medicinerar ut en massa läkemedel utan att ge bra kostråd för att sänka det.

Rensar det kroppen från sjukdomar?

Men hur är det med de andra löftena? Det som många skriver om i facebookgrupperna på nätet, att fastan rensar kroppen från sjukdomar. Och det här med att jag skulle fått en kickstart på mitt immunförsvar och rensat ut lite begynnande cancerceller, efter fyradagars fastan, som hälsoprofilen Martina Johansson sa i våras.

Martina Johansson har en blogg om biohacking, ketogen kost och livsstilsoptimering. Hon är en av de profiler i hälsosverige som har plockat upp det här med vattenfasta. Bloggen har stor räckvidd med en miljon träffar per månad. På sociala medier har hon runt 40 000 följare. Hon skriver böcker om kost och hälsa och har en doktorandtjänst inom hälsa, medicin och vård.

På bloggen står det tydligt att den är personlig med personliga reflektioner att hon inte arbetar som PT, kostrådgivare eller någon vårdpersonal. Hon ger inga medicinska råd. Men om man är ute och letar information om vattenfasta på nätet så hamnar man snart på hennes blogg. Hon skriver bland annat så här:

”Mer än 5 dagars vattenfasta ger utöver autofagi en full reset av immunförsvaret. Den här rekommenderas absolut en gång om året, speciellt för den som är över 40.”

Ingrid Larsson, näringsfysiolog är kritisk till den här typen av rekommendationer:

– Ja och var kommer den kunskapen ifrån? Varför fem dagar varför över fyrtio? Hur vet man det? Autofagi det pågår ju hela tiden i våra kroppar. Dagligen och stundligen.

”Det pågår hela tiden”

Begreppet autofagi används flitigt i fastarkretsar. Termen är grekiska och betyder självätande. Det handlar om ett fenomen som finns i våra kroppar, i våra celler. Våra celler kan ta hand om gamla uttjänta proteiner och annat skräp, bryta ner det och återvinna det till nytt cellmaterial. 2016 fick en japansk forskare nobelpriset i medicin och fysiologi för sina upptäckter om autofagi. Han studerade bland annat jästceller och såg att om man sätter de på svältkost så stimulerar man den här processen autofagi. Processen räddar cellernas liv i kritiska lägen med svår näringsbrist då cellerna kan äta av sig själva.

Men Ingrid Larsson säger att det inte finns något belägg för att just vattenfasta skulle öka autofagin hos människor.

– Autofagi det är cellens sätt att göra sig av med såna strukturer som har slutat fungera så det pågår hela tiden. Och det finns ingenting som säger att en diet skulle öka den här autofagin på något sätt. Och att det skulle vara bra en gång om året eller för personer över fyrtio. Nä, det vet vi ingenting om, säger Ingrid Larsson.

Och just autofagi är det som biohackern Martina Johansson menar ger en reset av immunförsvaret och rensar ut cancerceller:

– Och det är ju därför som man har sett väldigt goda effekter på just till exempel tumörceller och fasta - och cancersjukdomar och fasta och sånt, så att man ser att det har effekt att kroppen då börjar kastar ut de här cellerna.

De experterna vi talat med säger att det inte finns några vetenskapliga belägg för att flera dagars vattenfasta förebygger cancer hos människor. Den forskning som finns är främst gjord på djurmodeller och på cellnivå, och från dessa studier kan man inte dra några slutsatser om effekter av vattenfasta på utveckling eller förebyggande av cancer.

Även dessa experimentella studier kan ifrågasättas vad gäller de metoder som använts, tillägger Roger Henriksson, professor i onkologi vid Umeå universitet.

”Ser ju effekterna på oss själva”

Biohackern Martina Johansson igen:

– Jag har själv mycket erfarenhet av fasta och jag har många av mina läsare och följare som också är ihärdiga fastare. Vi ser ju effekterna på oss själva och vi ser att det kan vara väldigt läkande och det kan vara väldigt positivt att rekommendera de här längre fastorna. Mer positivt än att fasta lite varje dag som kanske mest blir stressande för kroppen. Jag vill gärna påstå att den här autofagin faktiskt blir bättre och starkare om man fastar ett par dagar. Att man får mycket mer kraftfull effekt om man kör tre dagars fasta eller fem dagars fasta och så gör man det då och då och så kan man äta som vanligt resten av tiden.

Men nu får du förklara, hur kan du mäta att den blir starkare hos dig när du fastar?

– Det är inget som jag själv märker. Jag kan inte mäta hur är min autofagi just nu för jag har inga redskap för att mäta det. Men när jag går in i en fasta så känner jag inte av någon hunger och ingen trötthet heller utan snarare kan min energi öka. Och jag kan känna mig piggare och fräschare och jag känner allmänt att det här har en bra effekt på min kropp, det känns bra det känns som en reset liksom.

Hur ser Martina Johansson på den här kritiken att ge rekommendationer till personer man inte vet något om, som läser på nätet:

Men jag tänker att det kan vara personer som just har cancer kanske som läser din blogg eller är sjuka på olika sätt som greppar efter halmstrån vad tänker du om ditt ansvar för de personerna?

– Jag har ju inget ansvar för andra människor utan jag tycker jag är mycket mer seriös än många andra bloggare eftersom jag faktiskt har flera disclamers på min blogg där jag skriver att det här är min personliga blogg med mina personliga åsikter och sedan skriver jag om vad jag tycker är intressant och spännande och vad jag testar själv, vill du också testa så sker det på egen risk och under eget ansvar.

Från grupper på nätet:

”Startar en längre fasta i morgon, minst tre veckor… Någon som hänger med?”

”Oj. Jag borde…Det var ett tag sedan nu…dag 1 är alltid svåras för mig.”
-------------------------------------------------------------------------------------

Men om folk gillar att hålla på att fasta så här, vad spelar det för roll?

– Ja, alltså var och en får ju göra vad man själv vill hemma vid köksbordet det är helt okej för mig att man vill följa den ena eller andra dieten, att dricka eller inte dricka vatten att äta eller inte äta. Problemet är när man för ut detta att detta är bra för många eller för folk över fyrtio eller under fyrtio eller för människor med olika sjukdomar. När man påstår någonting som det saknas vetenskaplig kunskap om att det här är bra eller dåligt.