Bisjkek

Oklart vem som styr i orons Kirgizistan

2:01 min

Situationen i det centralasiatiska landet fortsätter att vara mycket spänt efter de senaste dagarnas tumult som följt på söndans parlamentsval. Vem som faktiskt styr i landet just nu är oklart och omvärlden manar till lugn.

För andra natten i rad gick människor ut på huvudstaden Bisjkeks gator, det finns rapporter om förstörda byggnader och bussar men situationen var ändå lugnare än föregående natt, då demonstranter tog sig in i centrala byggnader och presidentens kansli, slog sönder möbler och tog ner porträtt av sittande president Sooronbai Jeenbekov. Var presidenten själv befinner sig är oklart.

I går beslutade Kirgizistans valkommission att ogiltigförklara resultatet i söndagens val, där partier som anses stå nära presidenten segrade. Valkampanjen har kantats av anklagelser om röstköp, en kritik som också framkom i den preliminära analysen gjord av valobservatörerna från OSSE, Organsiationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Tidigt i går morse fritogs bland annat den före detta presidenten Almazbek Atambaev från häktet. I somras dömdes han till fängelse för korruption, men också andra tidigare högt uppsatta personer frigavs. En av dem, Sadyr Japarov, utsågs i går till ny premiärminister. Ett hastigt sammansatt koordineringsråd bestående av företrädare för oppositionen har tagit på sig rollen att ta landet ur krisen. Men på vilken legal grund de står är oklart.

Kirgizistan gränsar till Kina, har starka band till Ryssland men har tidigare också huserat en amerikansk militärbas. Igår hördes röster från alla tre länderna, liksom från EU, om vikten av att få läget under kontroll.

Det som sker nu är den tredje revolutionen på 15 år i ett land som till skillnad från sina centralasiatiska grannar har försökt att bli en demokrati där folket, genom val, kan byta ut sina ledare. Samtidigt visar de senaste dagarnas händelser att man har en lång väg kvar.