Nagorno-Karabach

”Märkliga allianser när konflikten i Nagorno-Karabach trappar upp”

2:00 min

Armeniens premiärminister sade idag att Turkiets agerande på Azerbajdzjans sida i konflikten i Nagorno-Karabach är en fortsättning på det turkiska folkmordet på armenier. Enklaven Nagorno-Karabach bebos huvudsakligen av armenier och hälften av befolkningen uppges nu vara på flykt, de militära förlusterna rapporteras uppgå till 280 man. Samtidigt har den allvarliga konflikten lett till märkliga nya allianser.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Det råder inget tvivel om att det här är en politik för att fortsätta folkmordet på armenier och återinrätta det turkiska imperiet, sa Armeniens premiärminister idag.

Han syftade på de över en miljon armenier som dödades under det Ottomanska riket mellan 1915 och 1923. Turkiets nära band och starka stöd för Azerbajdzjan i den allt allvarligare konflikten har lett till beskyllningar om att Turkiet försöker återupprätta det turkiska imperiet, att Erdogan spänner sina militära muskler för att Turkiet ska få ”den plats landet förtjänar i världsordningen”, som Erdogan själv uttryckt det.

Men konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan har också lett till märkliga nya allianser. Världen hade just vant sig vid de nya vänskapsbanden mellan Israel och Gulfstaterna, som bland annat syftar till att stärka alliansen mot Iran, men också mot Turkiet som betraktas som en radikal supporter av det muslimska brödraskapet och Hamas.

Men i Nagorno-Karabach står Israel och Turkiet på samma sida. Både Israel och Turkiet förser Azerbajdzjan med vapen och drönare, och enligt flera källor har Turkiet skickat militanta syriska legosoldater till konflikten.

Källor i Israel hävdar att inte mindre än fyra azeriska militärflygplan har lyft från Tel Aviv med militär utrustning avsedd för Azerbajdzjan. Detta trots att Israel befinner sig i sträng corona-nedstängning. Armenien har kallat hem sin ambassadör från Israel i protest.

Israel har sedan 90-talet upprätthållit goda relationer till Azerbajdzjan bland annat för att därifrån kunna hålla ett öga på Iran. Och nu befinner sig alltså Israel i en märklig allians med fientliga Turkiets president som så sent som förra veckan slog fast att Jerusalem tillhör muslimerna.

Iran, för sin del, har hamnat i ett mycket känsligt läge. Irans president varnade idag för att konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan kan leda till ett regionalt krig. Iran gränsar till både Armenien och Azerbajdzjan och har en stor azerisk befolkning, men stödjer kristna Armenien mot shiadominerade Azerbajdzjan av politiska skäl.

Men, trängt av sanktioner och den nya antiiranska alliansen bestående av Gulfstaterna, USA och Israel, har Iran inte råd med en konflikt med Turkiet.