Berlin

Tysk åklagare anklagar Kreml för uppmärksammat mord

1:54 min

I Tyskland inleds i dag en uppmärksammad mordrättegång. En man som av Rysslands president Vladimir Putin beskrivits som terrorist sköts ihjäl i huvudstaden Berlin för lite mer än ett år sedan, och den tyska federala åklagaren anklagar Kreml för att ha beställt mordet.

Dödsskjutningen ägde rum vid lunchtid, i en park mitt i Berlin. Mördaren cyklade upp bakom den 40-årige mannen och sköt honom i huvudet och ryggen på nära håll.

Strax efter mordet greps en rysk medborgare efter tips från några ungdomar. De hade sett honom försöka göra sig av med en cykel och en peruk i floden Spree.

Den mördade mannen spelade en viktig roll i det andra Tjetjenien-kriget på 90-talet, i striderna mot Moskva. Han fick asyl i Tyskland 2016, sedan han överlevt ett mordförsök i sitt forna hemland.

Mordet i parken togs snabbt över av den tyska federala åklagarmyndigheten, som utreder mål som rör nationens säkerhet. Nu anklagar åklagaren Kreml för statsterrorism och menar att den åtalade mannen utförde mordet på beställning av Rysslands styrande. Antingen för att han utgick från att han skulle belönas rikligt, eller för att han delade synen på mannen som den ryska statens fiende.

Det har gått lite mer än ett år sedan mordet, och reaktionerna från den tyska regeringen var först försiktiga. Man hoppades på de ryska myndigheternas samarbete, hette det, men när det uteblev utvisades flera ryska diplomater.

Tyska medier menar att de bevis den federale åklagaren nu har om Kremls roll i mordet i parken är en av anledningarna till att förbundskansler Angela Merkel agerat ovanligt offensivt efter förgiftningen av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.