Migration

Hård kritik från oppositionen efter regeringens besked

1:56 min

Efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om att skicka ut Migrationskommitténs förslag, tillsammans med vissa tillägg, på remiss kommer hård kritik från andra riksdagspartier.

M-ledaren Ulf Kristersson lovar att göra allt som står i partiets makt för att stoppa Socialdemokraterna och Miljöpartiets förslag.

– Ja, det här är rent ansvarslöst. Det här är en kollaps för Socialdemokraternas invandringspolitik. Först säger de gång på gång på gång att de förstår att vi måste minska invandringen till Sverige om vi ska klara av integrationsproblemen. När de ska fatta beslut, då viker de sig för Miljöpartiet och gör att vi ökar invandringen till Sverige, säger Kristersson (M).

Från regeringens samarbetspartier nöjde sig Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato med att skriftligt meddela att de ska analysera förslagen.

Liberalernas Fredrik Malm är däremot kritisk till tilläggsförslagen, till exempel om lättnader i gymnasielagen.

– En konsekvens av det kommer bli att en flykting i Sverige, till exempel en kvinna som överlevt folkmordet där, kommer få ett hårdare jobbkrav för att få permanent uppehållstillstånd än vad en person som fått avslag i alla instanser kommer att få. Det är en minst sagt märklig konsekvens, säger Fredrik Malm.

I en kommentar till Ekot anklagar Kristdemokraterna Socialdemokraterna för att undergräva möjligheterna till en långsiktig migrationspolitik, eftersom tilläggsförslagen avviker så mycket från de nästan årslånga samtalen i den parlamentariska kommittén.

Men hårdast är kritiken från Sverigedemokraterna.

– Migrationskommitténs slutbetänkande var ju i sig ganska mesigt. Med de här tilläggen såsom Miljöpartiet nu har lyckats få in så kommer det naturligtvis att bli ännu värre, säger partiets migrationspolitiskt ansvarige Jonas Andersson.

Vad vill ni ha för migrations- eller invandringspolitik?

– En så strikt migrationspolitik som möjligt, vi måste ha ett nettominus. Vi måste ha i princip ett stopp när det gäller asylrelaterad migration och i stället få igång en återvandring. Vi måste få igång återvandring och verkställighet, så att fler som inte har rätt att befinna sig i landet faktiskt också lämnar landet.

Vänsterpartiet är det enda partiet utanför regeringen som omedelbart ställer sig bakom tilläggsförslagen. Partiet varnar dock för att fortsatt tillfälliga uppehållstillstånd kommer att splittra familjer, skapa otrygghet och försämra integrationen.