Brexit

Svenskar behöver uppehållstillstånd efter brexit

1:56 min

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om ett framtida avtal efter brexit pågår för fullt men än så länge återstår svåra frågor att lösa. Med tanke på osäkerheten kring vad som verkligen kommer gälla efter årsskiftet uppmanar nu den svenska ambassaden i London alla svenskar som bor och arbetar i Storbritannien som ännu inte sökt brittiskt uppehållstillstånd att göra det så fort man kan.

– Lite för ofta springer jag på svenskar som inte tänkt på det här, skjutit på det eller tror att det inte gäller dem, säger Torbjörn Sohlström, svensk ambassadör i Storbritannien.

Nu har omkring 38 000 svenskar som bor i Storbritannien sökt och fått uppehållstillstånd i landet som börjar gälla efter årsskiftet, enligt Torbjörn Sohlström. Ungefär hälften har fått permanenta uppehållstillstånd, resten tillfälliga, som gäller i fem år.

Ambassaden uppskattar antalet svenska medborgare som bor i Storbritannien till cirka 100 000. Tusentals i den gruppen har brittiskt medborgarskap och berörs därför inte av förändringarna.

Men ambassadör Sohlström uppskattar att det fortfarande finns 10 000-tals svenskar i landet som ännu inte sökt uppehållstillstånd men som borde göra det. Detta även om Storbritannien gett EU-medborgare som bor i Storbritannien före årsskiftet en frist fram till sista juni nästa år.

– Även om man inte blir utkastad så kan man utan tillstånd få problem med sjukvård, bidrag och anställningar. Jag tycker man ska det här på allvar, säger Torbjörn Sohlström.

Tove Knaapi Fridh som bland annat jobbar i en affär London sökte och fick sitt femåriga uppehållstillstånd för en vecka sen.

– Om jag får så vill stanna hela mitt liv här, säger Tove Knaapi Fridh.

Den EU-medborgare som efter årsskiftet vill flytta till Storbritannien för att studera eller arbeta, kommer att behöva genomgå något slags visum- och ansökningsprocess, säger ambassadör Sohlström. Den brittiska regeringen har föreslagit merit- och inkomstbaserade nya invandringsregler som ska träda i kraft vid årsskiftet, men exakt vad som kommer att gälla är faktiskt inte helt klart ännu.

– Det kommer inte vara lika enkelt som tidigare. Det är ju det brexit innebär, säger Torbjörn Sohlström

För till exempel unga svenskar som från och med årsskiftet vill bli au-pairer i Storbritannien är läget också oklart.

– För tillfället finns det ingen visumlösning för till exempel unga från EU-länder som vill bli au-pairer i Storbritannien från nästa år, säger Tuuli Liiskmaa som driver en au-pairagentur.