Sydafrika

Upplopp efter ännu ett mord på en vit farmare

1:57 min

I Sydafrika har det brutala mordet på en ung vit farmare lett till våldsamma scener utanför en lokal domstol, när hundratals vita jordbrukare angrep och trängde in byggnaden och förstörde en polisbil.

Det var kaotiska, stundtals våldsamma scener som utspelade sig i tisdags vid domstolsbyggnaden i Senekal, i Fristatsprovinsen.

Hundratals vita jordbrukare, varav en del beväpnade, hade begett sig dit och krävde att två män som gripits misstänkta för ett brutalt mord på en vit man skulle överlämnas till dem.

En polisbil vältes och sattes i brand, flera av de protesterande lyckades tvinga sig in i byggnaden och avlossade några skott. Polisen svarade med att använda chockgranater och efter att förstärkning snabbt var på plats fick de kontroll på läget.

Det var i fredags som den 21-årige Brendin Horner hittades mördad, bunden vid en påle på den gård han ansvarade för. Det är oklart vad som ligger bakom mordet men de två misstänkta uppges vara boskapstjuvar.

Det här är bara ett i raden av omtalade mord på vita jordbrukare, på ofta lite mer isolerade platser på landsbygden. Det är en extremt laddad fråga som direkt river upp gamla sår kring ras och sätter markägande i fokus.

Extrema högerkrafter talar om ett folkmord på vita, medan andra talar om orättvisa ägarförhållanden som måste justeras. 70 procent av jordbruksmarken ägs fortfarande av vita, trots att de bara är nio procent av befolkningen. Sifforna är osäkra men omkring 50 vita farmare dödas varje år. Det ska jämföras med de 20 000 mord årligen som i första hand drabbar svarta i hela landet.