Tretton gripna

Milisgrupp i USA planerade kidnappning av guvernör

1:20 min

Medlemmar i en milisgrupp i Michigan i USA misstänks för att ha planerat att kidnappa delstatens guvernör, Gretchen Whitmer. Det avslöjade Michigans åklagarmyndighet i kväll.

Tretton personer har gripits, misstänkta för att bland annat ha planerat att kidnappa guvernören i Michigan, demokraten Gretchen Whitmer. Flera av de misstänkta männen tillhör en högerextrem milisgrupp, enligt myndigheterna.

Distriktsåklagaren Andrew Birge sade på presskonferensen att männen hade långt gångna planer på att kidnappa guvernören. De planerade att storma kongressbyggnaden i Michigans huvudstad Lansing och ta gisslan, och hade som mål att starta ett inbördeskrig, enligt anklagelserna.

Guvernören Gretchen Whitmer är en nationellt välkänd och omtalad demokrat, en av de politiker som tippades bli Joe Bidens parhäst som vicepresidentkandidat. Hon har blivit något av en symbol för de strikta coronarestriktioner som infördes när coronapandemin tog fart.

Whitmer har kritiserats hårt för det av president Donald Trump, och beväpnade demonstranter har tidigare protesterat mot henne utanför kongressen i Lansing.