Navalnyj

EU förbereder sanktioner mot Ryssland

1:48 min

EU förbereder nu sanktioner mot Ryssland efter förgiftningen av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. En lista med namn på uppsatta ryska tjänstemän och politiker har skickats ut till EU:s huvudstäder.

Bakom initiativet står Tyskland och Frankrike, men även Sverige är för sanktioner. Ryssland har inte visat nån vilja att samarbeta, menar Sveriges utrikesminister.

– Vi har ju inte sett det som att det finns en tydlig vilja från Rysslands sida. Nu när Tyskland och Frankrike har kommit med det här initiativet så föreslår jag att vi stödjer dem och att EU inför restriktiva åtgärder. Det vill säga sanktioner, säger utrikesminister Ann Linde.

Det var i augusti som den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj föll ihop medvetslös på ett flygplan på väg till Moskva. Han fördes senare med ambulansflyg till Berlin i Tyskland där han fortfarande vårdas.

Blod- och urinprover visade att Navalnyj förgiftats av det ryska nervgiftet novitjok. Proverna skickades till tre olika laboratorier i Europa. I tisdags bekräftade även OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen, att proverna innehåller novitjok.

EU:s ledare krävde förra veckan att Ryssland utreder vad som hänt Aleksej Navalnyj och bjuder in internationella experter. Nu ökar alltså Tyskland och Frankrike ytterligare pressen på Ryssland genom att hota med sanktioner.

– När Ryssland inte svarar på våra frågor så återstår bara sanktioner. De ansvariga måste ställas till svars. Det som skett är oacceptabelt, sa Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian igår.

Nu har alltså Tyskland och Frankrike skickat ut en lista med förslag på namn på personer som ska föras upp på sanktionslistan. Enligt vad Ekot erfar handlar det om högt uppsatta både tjänstemän och politiker i Ryssland.

På måndag väntas EU:s utrikesministrar ge klartecken till sanktionerna och inför det mötet ska Sveriges utrikesminister Ann Linde nu på förmiddagen söka stöd från riksdagens EU-nämnd.

– Det kommer jag föreslå EU-nämnden att säga ja till, säger Ann Linde.