COVAX

Kina går med i WHO:s globala vaccinprogram mot covid-19

1:47 min

Enligt ett uttalande från det kinesiska utrikesministeriet på morgonen lokal tid har Kina igår skrivit under på att gå med i COVAX, det globala vaccinprogram som tidigare i år startades av Världshälsoorganisationen WHO.

COVAX är tänkt ska utveckla, köpa upp och distribuera vaccin mot covid-19 globalt utifrån en rättviseaspekt så att inte fattigare länder blir utan vaccin.

Målet är att leverera 2 miljarder doser till slutet av nästa år.

Även om EU och andra rika länder så som Japan gått med, så har jättar som USA och Ryssland valt att stå utanför.

Så även Kina, fram tills nu.

Kinesiska utrikesministeriets talesperson Hua Chunying skriver i uttalandet att Kina står bakom en rättvis fördelning av ett vaccin och att Kina lovar att prioritera att utvecklingsländer får tillgång till det.

Uttalandet gick däremot inte in på några detaljer i exakt vad Kina kommer bidra med, även om landet uppges ligga långt framme i vaccinutvecklingen och har flaggat för att ett vaccin skulle kunna distribueras till allmänheten inom några månader.

Med hjälp av en nödlag ska dessutom hundratusentals kineser i högriskbranscher redan vaccinerats.

En sak som COVAX fortfarande saknar är fullständig finansiering. Enligt ett pressmeddelande från WHO för ett par veckor sedan saknades till exempel över 1 miljard dollar öronmärkta för forskning och utveckling.