Kirgizistan

Efter protesterna – presidenten redo att avgå

1:45 min

Efter en turbulent vecka meddelade Kirgizistans president i morse att han är redo att avgå, när en ny regering är på plats. Oroligheterna bröt ut i landet efter söndagens parlamentsval. Efter anklagelser om valfusk har valresultatet ogiltigförklarats, men fortfarande befinner sig Kirgizistan i ett tillstånd av kaos.

Det hölls stödmöte i huvudstaden Bisjkek i dag för Sadyr Japarov, en av de personer som fritogs ur fängelset i tisdags morse efter ett kaosartat dygn då demonstranter tog sig in i parlamentet och på presidentens kansli samt andra centrala institutioner.

Nu är han en av flera som aspirerar på premiärministerposten, efter att den tidigare regeringschefen avgick i tisdags.

Men oppositionen är splittrad i olika grupper som stöder olika kandidater. Andra för fram Omurbek Babanov, som har ett förflutet som premiärminister.

Sedan protesterna bröt ut i måndags kväll har president Sooronbai Jeenbekov inte synts till men han har regelbundet lagt ut kommentarer på president-administrationens hemsida. I det senaste, publicerat i morse, säger han sig vara beredd att avgå, när en ny regering är på plats.

I valet i söndags segrade partier som anses stå nära presidenten och andra inflytelserika personer i landet, ett bevis, menade kritikerna, för att anklagelserna om röstköp och andra oegentligheter inför valet stämde.

Kirgizisk politik har sedan Sovjettiden plågats av korruption, utbredd fattigdom och politiker som snarare är lojala affärsintressen och familjeband än sina väljare. En situation som lett till två tidigare revolutioner där ledarna tvingats från makten.

Det här året har läget förvärrats av coronapandemin som drabbat Kirgizistan hårt - både hälsomässigt och ekonomiskt. Många kirgizer är beroende av pengar från familjemedlemmar som arbetar utomlands, många i Ryssland, inkomster som på grund av pandemin nu uteblivit.