Nagorno-Karabach

Presidenten: ”Armeniens sista chans till en fredlig lösning”

1:48 min

I ett försök att få till en vapenvila möts i Moskva i dag utrikesministrarna för Armenien och Azerbajdzjan. Striderna mellan länderna om utbrytarregionen Nagorno-Karabach har pågått i snart två veckor och krävt hundratals människors liv.

Samtalen i Moskva i dag, under ledning av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, innebär det första direkta mötet mellan de stridande parterna sedan konflikten blossade upp för snart två veckor sedan.

Fram till nu har tonläget varit oförsonligt och kraven från båda sidor oförenliga.

Ungefär samtidigt som samtalen inleddes i Moskva höll Azerbajdzjans president Ilham Alijev ett tal till nationen där han sade sig vara ovillig att göra några eftergifter och att inga samtal är möjliga så länge som Armenien hävdar att Nagorno-Karabach tillhör dem.

Han sa också att det här är Armeniens sista chans till en fredlig lösning på konflikten.

Formellt hör regionen Nagorno-Karabach till Azerbajdzjan men bebos nästan enbart av armenier som kräver självständighet. I samband med Sovjetunionens upplösning ledde konflikten till ett långdraget och mycket blodigt krig. De senaste två veckornas strider beskrivs som de värsta sedan dess.

Den här gången har Turkiet ställt sig bakom den azeriska sidan och även anklagats för att bistå militärt, också med inhyrda soldater från Syrien.

Ryssland har tillsammans med Frankrike och USA tidigare mäklat fred mellan parterna. För Rysslands del är frågan känslig. Man står Armenien nära, bland annat ingår landet i den Rysslandsledda organisationen för kollektiv säkerhet och

Armenien huserar en rysk militärbas. Men Kreml har också goda relationer med den politiska ledningen i Azerbajdzjan och har exporterat vapen till landet.