Löneavtalet

Nivån på löneökningar svårknäckt nöt

1:57 min

I avtalsrörelsen får fack och arbetsgivare inom industrin i dag ett första förslag på hur nya avtal kan se ut. Coronakrisen har slagit väldigt olika i olika delar av ekonomin vilket kan göra det svårt att enas om en lämplig nivå för löneökningarna på hela arbetsmarknaden.

Redan om tre veckor ska industrins parter vara överens om nya kollektivavtal. Nivån där ska styra löneökningarna på hela arbetsmarknaden, även om detta normerande så kallade märke utmanas från flera håll.

I dag lägger industrins egna medlare fram en första skiss till avtal. Svar ska ges i morgon. Det kommer ingen procentsats för löneökningarna men en föreslagen längd på avtalen väntas, och eventuellt också hur många gånger och när lönerna ska höjas om nu treårsavtal föreslås.

Facken inom industrin vill öka löneökningstakten. Kravet är 3 procent jämfört med de avtal värda 2,2 procent per år som förlängdes i våras.

– Ja, vi ligger kvar på de 3 procent som vi lade inför avtalsrörelsen, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges ingenjörer.

Hur är det möjligt när Sverige har gått igenom en coronakris och fortfarande är i den i många branscher?

– Vi ser att Sverige återhämtar sig snabbt och att konkurrenskraften har behållits trots krisen. Svensk industri hävdar sig väl jämfört med våra konkurrentländer, säger hon.

Den osäkra ekonomiska framtiden har fått arbetsgivarna att tala om att det inte finns något utrymme alls för löneökningar. Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk tycker att 3 procent är alldeles för högt.

– Ja, vi förstår ju att facken vill ha historiskt höga löneökningar mitt i den värsta ekonomiska krisen i Sverige sedan 1930-talet. Jag tror att de flesta förstår att det här är helt fel, och dessutom menar jag att det är direkt oansvarigt, säger han.

Det har väl gått riktigt bra för delar av livsmedelsbranschen även under den här perioden?

– Visst har det kanske gått ganska bra för en del större företag men huvudsakligen är det så att de små företagen går på knäna.

Totalt ska nära tre miljoner löntagare få besked om nya löner och villkor nu i höst. De flesta avtal i den på grund av corona uppskjutna avtalsrörelsen löper ut 31 oktober.