Uppsala

Sjukvårdsdirektören om festen: ”Obegripligt dåligt gjort”

1:32 min

Stockholms nation i Uppsala planerar att hålla en stor fest i morgon, där runt 400 personer förväntas närvara, rapporterar SVT Nyheter.

Festen planeras trots att smittspridningen nu ökar kraftigt bland just studenter, och regionens sjukvårdsdirektör är upprörd.

– Utifrån det vi har sett i media så tycker jag att det är otroligt olämplig och okänsligt. Sett till tidpunkten är det obegripligt dåligt gjort. Speciellt med den utveckling vi har i region Uppsala med en väldigt snabb smittspridning, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Enligt Folkhälsomyndigheten har åtta regioner i landet under hösten haft utbrott som kan kopplas till universitet och högskolor.

Framför allt har smittan skett i samband med fester, och på en presskonferens idag skickade högskoleminister Matilda Ernkrans (S) med en skarp uppmaning till studenterna.

– Ni är tyvärr alldeles för många studenter som inte tar ansvar och nu måste ni skärpa er, sa Ernkrans.

Trots det planerar alltså Stockholms nation i Uppsala att ha en så kallad oktoberfest dit runt 400 personer väntas komma imorgon. Till SVT säger nationens förste kurator att alla sällskap måste anmäla sig i förväg och att de kommer sitta vid bord på avstånd från varandra.

Men det utesluter inte risken för smittspridning, menar hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

– De här studenterna drabbar det inte, men det kan drabba deras nära och kära om en till två veckor med svår sjukdom, kanske rentav död. Stanna hemma och gör något annat roligt, säger han.