Coronaviruset

Andra våg sveper in över Ryssland – 12 000 nya fall

1:52 min

Ryssland noterar ett nytt rekord i antalet coronasmittade. Över 12 000 nya officiella fall lades till landets totalt över 1,2 miljoner smittade. Myndigheterna manar människor att stanna hemma, men har inte återinfört tidigare restriktioner.

Läkare på ett infektionssjukhus i Moskva räknar med en lång kamp mot sjukdomen.

– Jag hoppas att det är slut i februari, men vi är redo för att det håller på ännu ett år eller ett och ett halvt, säger intensivvårdsläkaren Sergej Tsarenko till nyhetsbyrån Reuters reporter.

Infektionskliniken börjar närma sig krissituationen i maj, då ambulanser köade och det inte fanns plats för alla som behövde respiratorvård.

I våras stängdes samhället ned, men nu när smittan ökar igen finns inte sådana planer och läkaren Tsarenko är inte förvånad över ökningen.

– Alla träffar nu sina barn, barnbarn, studenter och skolbarn tar med smittan hem. Äldre har återvänt från isolering i datjan, de som inte smittades i våras får det nu, säger han.

En av patienterna, Vladimir Romanov, tycker att han varit försiktig, använt munskydd, hållit distans och tvättat händerna, ändå blev han sjuk.

– Jag följde alla säkerhetsföreskrifter och ändå fick jag det, kanske på bussen, säger Romanov.

Majoriteten av de smittade finns i Moskva och Sankt Petersburg.

Infektionssjukhuset i Moskva som Reuters besöker är välutrustat, men så är det inte utanför storstäderna. I rysk press rapporteras om stora brister även i mellanstora städer just nu.