Lördagsintervjun

Inget besked från Dadgostar om misstroende mot Löfven

1:42 min

Vänsterpartiets blivande partiledare Nooshi Dadgostar säger i Ekots lördagsintervju att hon inte kan inte ge besked om när det kan bli en misstroendeförklaring i riksdagen mot statsminister Stefan Löfven.

Anledningen till den eventuella misstroendeförklaringen är det omdiskuterade utredningsförslaget om förändringar av anställningstryggheten, som kommer att ligga till grund för ny lagstiftning

Dadgostar hoppas att Löfven ska ge besked om en förändringar av förslaget i morgondagens partiledardebatt i Sveriges Television.

– Det beror ju helt på vilket besked som Stefan Löfven ger imorron i partiledardebatten. Han får ge besked då, helt enkelt, om han vill sitta kvar som statsminister. Vill han det - och det är det vi önskar - då ska vi lösa den här frågan tillsammans.

Nooshi Dadgostar väntas bli vald till Vänsterpartiets nya partiledare efter Jonas Sjöstedt om tre veckor.

Efter att Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet alla står bakom en eventuell misstroendeförslaring mot Stefan Löfven i frågan om förändring av anställningstryggheten, så kan inte det lagförslaget läggas fram.

Därför har förutsättningarna förändrats. Arbetsmarknadens parter borde därför nu kunna återuppta förhandlingarna mer förutsättningslöst och utan den fördel som utredningsförslaget gett arbetsgivarsidan. Det säger
Nooshi Dadgostar.

– Det besked vi fick igår av de övriga oppositionspartierna, att de ställer sig bakom vårt misstroende, innebär att lagstiftningshotet har fallit. Det ger nya förutsättningar, tycker jag, för parterna om de så vill att gå in i nya förhandlingar, säger Nooshi Dadgostar i lördagsintervjun.