Sociala medier

Flera av Ekots twitterkonton hackades

1:21 min

Nu är tre av Ekots twitterkonton avaktiverade. Det efter att dessa konton hackades idag, och flera tweets på engelska med rasistiska inslag skickades ut av en obehörig avsändare.

Claes Bertilson är presschef för Sveriges Radio.

– Det vi vet är att en obehörig har kommit åt våra konton och skickat ut ett antal meddelanden som inte kommer från oss. Det här innehållet är inte Sveriges Radio-innehåll, säger han.

Han säger också att Sveriges Radio kommer att polisanmäla det inträffade.

Det var vid halv två-tiden på lördagen som tweets på engelska med rasistiska inslag skickades ut av någon obehörig från tre av Ekots twitterkonton, Ekot nyheter, Sveriges radio Ekonomi och Sveriges radio politik.

Nu undersöker Sveriges radios personal om det kan gälla fler konton och de analyserar vad som kan ha hänt, enligt Claes Bertilson.

– Just nu löser vi det akuta läget och så får vi ta nästa steg när det är hanterat. Exakt vad som har hänt kan jag inte säga just nu. Men vi kommer naturligtvis att titta på vad det är som har hänt i efterhand.

Hur är det möjligt att det här kan hända på Sveriges Radio? Hur är det med IT-säkerheten?

– Den är generellt god, men här har något uppenbarligen hänt. Exakt vad kan jag ju inte säga än, så det är något vi får titta på. Och jobba vidare med för att se till att det inte ska hända igen, säger Claes Bertilson.