Allt fler rättighetsaktivister grips i Vietnam

1:54 min

I Vietnam har en populär och ledande människorätts- och demokratiaktivist gripits. Gripandet är ett av många den senaste tiden som är riktade mot aktivister som på något sätt kritiserar regeringen i den kommunistiska enpartistaten.

Pham Doan Trang är en 42-årig aktivist som under många år har kämpat för yttrandefrihet, demokrati, och mänskliga rättigheter i Vietnam. Hon greps i Ho Chi Minh-staden tidigare i veckan när specialstyrkor stormade hennes hem. Trang anklagas av myndigheterna för att sprida anti-vietnamesiskpropaganda, ett brott som kan ge 20 år i fängelse.

Trang, som är en känd aktivist och bloggare i Vietnam, har varit på säkerhetsstyrkornas radar i över tio år och har arresterats och trakasserats många gånger.

I en intervju med människorättsorganisationen The 88 Project berättar Trang om hur hon fick båda sina knän sönderslagna av säkerhetsstyrkor vid en klimatdemonstration i Hanoi 2015. Hon är sedan dess handikappad för resten av livet.

Gripandet av Trang kom bara några timmar efter att Vietnam hade avslutat sitt årliga samtal om mänskliga rättigheter med USA. De återkommande samtalen omfattar en rad frågor om mänskliga rättigheter som internationellt samarbete om rättsstatsprincipen, yttrandefrihet och religionsfrihet.

Sedan augusti gäller ett nytt frihandelsavtal mellan EU och Vietnam. I avtalet har Vietnam lovat att leva upp till konventioner om medborgares rättigheter. Om den senaste tidens många gripanden av rättighetsaktivister i landet bryter mot avtalet och skulle kunna hota uppgörelsen är oklart.

I år har så här långt minst 55 vietnamesiska aktivister gripits, alla anklagade för att på något sätt hota enpartistaten. Det finns minst 260 politiska fångar i vietnamesiska fängelser enligt en sammanställning som flera människorättsorganisationer har gjort.

Det styrande kommunistpartiet förbereder sig just nu för sin nationella kongress, som förväntas äga rum i början av januari nästa år. Myndigheterna har därför skärpt säkerheten och trappat upp sitt våld mot oliktänkande, sociala aktivister och människorättsförsvarare inför kongressen som äger rum vart femte år.