Coronapandemin

Många covid-sjuka hotas av utförsäkring

1:47 min

Hundratals långtidssjuka i covid-19 hotas nu i höst av utförsäkring från Försäkringskassan. 48-åriga förskolläraren Charlotte Kerben från Uppsala blev utförsäkrad i början av september och dras ett halvår efter insjuknandet i covid-19 fortfarande med flera symptom.

– Jag har haft feber ända sedan i mars. Jag har ont och tryck över bröstet, jag blir flåsig om jag går uppför en trappa. Och sen den här tröttheten, både hjärntröttheten och vanlig trötthet i kroppen, säger Charlotte Kerben.

Tröttheten påverkar henne mycket. Ska hon till exempel städa hemma orkar hon bara med ett par rum, sedan måste hon vila resten av dagen. Utförsäkringen har också slagit hårt mot Charlotte Kerbens privatekonomi

– Jag har inga besparingar att leva av, jag har faktiskt fått låna pengar av mina föräldrar för att betala hyran förra månaden, säger hon.

Bara i september har mellan 500-600 långtidssjuka i covid-19 passerat 180-dagarsgränsen då arbetsförmågan ska prövas mot hela arbetsmarknaden. Nu slår Försäkringskassan larm om att de behöver hjälp med kunskap om sjukdomen för att kunna göra korrekta bedömningar.

– Vi är för vårt arbete väldigt beroende av alla andra aktörer i sjukförsäkringen. Det gäller inte minst hälso- och sjukvården men också de som är sjuka. Det är skälet till att vi har tagit kontakt med den här patientföreningen för att föra en dialog med dem, för att förstå vad det är som händer med de människor som inte tillfrisknar inom sex månader, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg.

Svenska covidföreningen, som startade sin verksamhet i augusti och har 1100 medlemmar har krävt att 180-dagarsgränsen omgående förlängs för personer med långtidssymtom på covid-19. Men enligt Försäkringskassan är några sådana undantag för grupper av sjuka inte möjliga att göra som regelverket ser ut idag.