Nordkorea

Dokumentär: Hemliga vapenaffärer på Nordkoreas ambassad

1:54 min

På den nordkoreanska ambassaden i Stockholm har det gjorts hemliga vapenaffärer, trots att FN:s vapenembargo gäller och att sanktioner är riktade mot landet. Det avslöjas i en dokumentär som visas på SVT.

I ett klipp från dokumentären "Mullvaden - Undercover i Nordkorea" hör vi Ulrich Larsen prata med det nordkoreanska ambassadsrådet i Stockholm, Ri Hak-Cholom, om ritningarna på vapenfabriken i Uganda som Ulrich och hans affärspartner säger att de ska investera i.

De kommer överens om att mötet är konfidentiellt och ambassadrådet säger "Om något går fel kommer vi inte erkänna något härifrån ambassaden".

I Dokument Utifrån-dokumentären som visas på SVT har danske Ulrich Larsen under tio års tid infiltrerat den internationella nordkoreanska vänskapsföreningen KFA. Med hjälp av en vän som spelar affärsman genomförs hemliga vapenhandelsmöten med ambassadsrådet på den nordkoreanska ambassaden i Stockholm.

Bland annat handlar det om att investera i en hemlig vapenfabrik i Uganda som skulle kamoufleras till ett lyxhotell. FN skärpte vapensanktionerna 2017 där all handel med vapen och militärutrustning med Nordkorea är förbjuden.

För svenska utrikesdepartementet är uppgifterna nya och utrikesminister Ann Linde vill inte ge en kommentar, men enligt Erik Karlsson, presskommunikatör på UD, så ser de allvarligt på dessa uppgifter.

– Vi måste titta på de här uppgifterna, analysera dem och se vad de innebär och vad de kan innebära. Men det är klart att vi ser allvarligt på uppgifterna som framkommer i dokumentären, säger han.

– I allmänhet är personer med diplomatisk immunitet som är här i Sverige skyldiga att följa svensk lag. Vi agerar på uppgifter från polis och åklagare vid misstanke om brottslighet. Då tar vi upp det med berörd ambassad. Vilka åtgärder som kommer att vidtas beror på frågans allvarlighetsgrad, säger Erik Karlsson.