Belarus

Nya demonstrationer mot Lukasjenko

1:59 min

På söndagen hölls åter demonstrationer runt om i Belarus mot valfusk och polisvåld. Flera journalister som var på plats för att bevaka de landsomfattande demonstrationerna greps av polisen.

En högtalarröst i huvudstaden Minsk varnade för följderna för den som demonstrerar utan tillstånd: böter eller arrestering.

De som trotsade varningen möttes av vattenkanoner och kravallutrustad polis. I ett regnigt Minsk var det betydligt färre som demonstrerade den här söndagen, jämfört med tidigare söndagar då tiotusentals gått ut för att uttrycka sitt motstånd mot president Aleksandr Lukasjenkos odemokratiska styre.

I flera städer greps journalister som var på plats för att bevaka demonstrationerna.

Det har nu gått drygt två månader sedan presidentvalet i Belarus där Aleksandr Lukasjenko återigen utropades till segrare, med 80 procent av rösterna. Ett valresultat som få tror på. Två månader som präglats av de största regimkritiska demonstrationer landet sett under hans 26-åriga styre, men också av hårda tillslag mot oppositionella, brutalt polisvåld och massgripanden.

Människorättsorganisationen Viasnas lista över politiska fångar i landet är nu uppe i 77 personer, bland dem Viktor Babaryko och Sergej Tichanovskij som utmanade Lukasjenko inför presidentvalet, samt ledare ur oppositionens koordineringsråd som bildades efter valet.

Mycket oväntat dök president Lukasjenko i går upp i säkerhetspolisen  KGB:s häkte i Minsk för ett samtal med flera av de häktade.

I en inspelning från mötet hörs presidenten säga att "konstitutionen skrivs inte om på gatan".

Vad syftet med besöket var är oklart, men tolkas av en del analytiker som ett tecken på en försvagad och pressad president som vill visa att han trots allt är redo att föra dialog också med sina värsta motståndare.