Nobelpriset 2020

Auktionsteorin tilldelas ekonomipriset: ”Jättehett ämne”

1:42 min

Idag tillkännagavs två vinnare av Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för deras forskning kring auktionsteorier. Det blev amerikanerna Robert Wilson och Paul Milgrom som Ekot fick tag på precis efter att det blivit offentligt.

Ekot fick tag på Paul Milgrom precis efter att priset presenterats.

– Den andre pristagaren, Robert B Wilson kom förbi och knackade på min dörr och väckte mig för att berätta vad som hänt, säger alltså med ett skratt Paul Milgrom över telefon till Ekot. Och över en kopp kaffe – utan att talat med så många ännu och utan att riktigt ha koll på vad som händer nu, säger han.

De två pristagarna, verksamma vid Stanford universitetet i USA, har under lång tid forskat kring hur auktioner kan förbättras för alla parter. Hur exempelvis värderingsunderlag och budgivning för auktioner av allt från flygplatser till radiofrekvenser, elpriser eller värdepapper bäst på sikt ska kunna gynna grupper som skattebetalare, medborgare, köpare och säljare.

– Auktioner är ett väldigt viktigt samhällsfenomen. Det äter sig in i vår tillvaro och auktioner omsätter astronomiska belopp så man måste förstå hur de fungerar. Och det är det auktionsteorin handlar om, säger Torsten Persson som är kommittésekreterare och professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet

Pristagarna har forskat kring detta i decennier, hur hett är forskningsfältet idag?

– I dag är det jättehett. Deras ursprungliga forskning går ju tillbaka till insikter som går tillbaka till slutet av 60-talet. Men sedan har ju verkligheten ändrats. Ingen kund då föreställa sig att vi skulle auktionera ut radiofrekvenser för mobiltelefoni. Och i de komplexa auktionerna så fungerar inte de traditionella auktionsformaten där man säger en sak i taget.