RECENSION – LITTERATUR

Tone Schunnesson är en Lundell för 20-talet

2:38 min

Tone Schunnesson debuterade med den lätt hallucinatoriska "Tripprapporter". Nu är hon tillbaka med berättelsen om en pank, 39-årig, kvinnlig influencer i romanen "Dagarna, dagarna, dagarna".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Dagarna, dagarna, dagarna
Författare: Tone Schunnesson

Att kliva in i Tone Schunnessons värld är lite som att hoppa på en begagnad karusell i farten. Den är målad i turkost och guld och rosa och det gäller att hålla i sig ordentligt så att man inte flyger av. ”Dagarna, dagarna, dagarna” är en ”Jack” för 20-talet. En Stockholmsroman i höghastighetsformat.

Huvudpersonen Bibbs är en kvinnlig antihjälte, en influencer på dekis. Livslängden på en bloggare eller realitystjärna kan räknas i hundår. 7, 14, 21. När vi möter vår 39-åriga huvudperson är det slut på lukrativa samarbeten, fantasisummor och gratissprit. Hon är dumpad av sin rekorderlige pojkvän som citat: ”fick samma lön vid samma tidpunkt varje månad, ÄVEN om han hade varit sjuk”. Det är en ny generation som skriver.

Det roligaste med Bibbs är att hon är totalt amoralisk. Hon ljuger oavbrutet, både i nära relationer och inför sina följare. När nöden nu kräver utropar hon sig själv till #metoo-offer på Instagram på falska grunder. Feminismen är liksom bakochfram, hon kallar pojkvännen för Baby och beter sig som ett svin.

Men det som gör denna bok till något mer än en tur till nöjesparken är att denna sprakande ordmaskin till författare besitter en ny generations svarta klarsyn. Kärlekens hållbarhet hänger till exempel på om man kommer från psyksläkt, cancersläkt eller hjärtsläkt. Den typen av hisnande livsvisdomar bjuder denna helhetsupplevelse till bok på, i farten.